Ύβρεις και απειλές Λουκασένκο να κόψει την ροή φυσικού αερίου - Την ανιούσα παίρνει η τιμή του

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 21:56
UPD:22:04
via REUTERS/BelTA
A- A A+

Απειλές εκτόξευσε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ως απάντηση στο ενδεχόμενο να του επιβληθούν νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

"Εμείς ζεσταίνουμε την Ευρώπη και αυτοί μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα", δήλωσε χαρακτηρισιτκά ο Λουκασένκο σε κυβερνητική σύσκεψη την Πέμπτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορέιο Belta. "Τι θα γίνει αν κόψουμε τις ροές του φυσικού αερίου εκεί; Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνιστούσα στους ηγέτες της Πολωνίας, της Λιθουανίας και σε άλλους ανεγκέφαλους ανθρώπους να σκέφτονται πριν μιλήσουν".

Επίσης, μίλησε σκαιότατα για τους Ευρωπαίους ηγέτες  σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση  «Εσείς καθάρματα, τρελοί, θέλετε να σας προστατεύσω από τους μετανάστες;»  

Για «συνέντευξη - ντροπή» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Bild σχολιάζοντας τις ύβρεις του ηγέτη της Λευκορωσίας

Μετά τις δηλώσεις του οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κινήθηκαν ανοδικά.

Όλα αυτά, την ώρας που οι ροές στην Γερμανία όπου καταλήγει ο αγωγός Yamal-Europe, είναι ήδη αρκετά μειωμένες όπως μεταδίδει το Bloomberg ενώ μειωμένες είναι και οι νορβηγικές ροές λόγω απρογραμμάτιστων διακοπών,

Περίπου το 20% των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε από το έδαφος της Λευκορωσίας μέχρι στιγμής φέτος, κυρίως μέσω του αγωγού Yamal-Europe, ο οποίος επίσης διασχίζει την Πολωνία και καταλήγει στη Γερμανία..

Τιχανοφσκαγια: «Μπλοφάρει»

Πάντως η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια χαρακτήρισε «μπλόφα» την απειλή του Λουκασένκο 

«Θα ήταν περισσότερο επιζήμιο για τον ίδιο, για τη Λευκορωσία, παρά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποθέτω ότι μπλοφάρει», είπε η Τιχανόφσκαγια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πλέον στην επίλυση της κρίσης μέσω διπλωματικών διαύλων.

«Δεν θα την έπαιρνα στα σοβαρά (την απειλή του), γιατί υπάρχουν και ρωσικά συμφέροντα σε αυτό το θέμα», είπε μετά την παρουσία της σε ομιλία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Μπούντεσταγκ επί της κρίσης στα πολωνολευκορωσικά σύνορα.

Η Τιχανόφσκαγια κάλεσε την ΕΕ να τηρήσει ακλόνητη στάση.

«Είμαστε ευγνώμονες για τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών να μην επικοινωνούν με ένα άτομο χωρίς νομιμότητα στη χώρα, με έναν εγκληματία που έχει διαπράξει τόσα βασανιστήρια στη Λευκορωσία», είπε.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή