Γερουλάνος: ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν γέλιο όταν μιλούν για προοδευτική διακυβέρνηση

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 20:49
Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
A- A A+

Συνέντευξη στον Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Οξύτατη διμέτωπη κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της πολιτικής τους ασκεί με συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, καταλογίζοντάς τους ότι «δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τη φράση προοδευτική διακυβέρνηση, χωρίς να προκαλείται γέλιο».

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ τονίζει επίσης με νόημα ότι τα κόμματα είναι θεσμοί που εκπροσωπούν αρχές και αξίες «και όχι προσωπικές στρατηγικές» και υπενθυμίζει ότι ο ίδιος έμεινε πιστός στις αξίες, τα σύμβολα και το όραμα του ΠΑΣΟΚ, και δεν έφυγε ποτέ. Χαρακτηρίζει δε προτεραιότητα του Κινήματος Αλλαγής την επανασύνδεση «με τα λαϊκά στρώματα, τη μεσαία τάξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες, τον κόσμο της ευέλικτης εργασίας, της νέας δημιουργίας, των επιστημών, του πολιτισμού»

-Πώς θα καταστήσετε ξανά την παράταξή σας ελκυστική στους πολίτες που την εγκατέλειψαν για άλλους χώρους ή που απέχουν συνειδητά από τις εκλογές; 

Παύλος Γερουλάνος: Με προτάσεις που απορρέουν από τις αξίες της παράταξης και αφορούν την Ελληνική κοινωνία σήμερα.  Γι’αυτό, προτεραιότητα για εμάς είναι η επανασύνδεση με τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες, τον κόσμο της ευέλικτης εργασίας, της νέας δημιουργίας, των επιστημών, του πολιτισμού. Θα πείσουμε αυτά τα κοινά όταν γίνουμε σοβαρή δύναμη αντιπολίτευσης, και στη συνέχεια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.  Αν πείσουμε ότι έχουμε ώστε να διευρύνουμε την παραγωγική βάση και να στηρίξουμε τα χαμηλότερα στρώματα.  Δύο εκατομμύρια συμπολιτών μας  σταμάτησαν να ψηφίζουν την τελευταία δεκαετία. Η μεγάλη πλειοψηφία ανήκει στο χώρο μας, και αποχώρησαν βλέποντας προοδευτικά κόμματα να γίνονται εκπρόσωποι μιας περιορισμένης επιχειρηματικής ελίτ.  

Σήμερα,  χρειάζεται μια ουσιαστική αποσυγκέντρωση της εξουσίας, που θα διασφαλίζει ότι τα χρήματα που εισρέουν στη χώρα θα διοχετεύονται στις τοπικές κοινωνίες και εκεί θα πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό πλούτο.  Αντίθετα η κυβέρνηση επενδύει ένα πακτωλό χρημάτων σε ένα μοντέλο που έχει παρέλθει. Σε επενδύσεις που θα οδηγήσουν το χρήμα αυτό γρήγορα στο εξωτερικό, και στα υψηλότερα στρώματα που προστατεύουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση νέας χρεοκοπίας, αφήνοντας ελάχιστο αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες. Με λίγα λόγια, στην Ελλάδα επενδύουν άνθρωποι που δεν έχουν πολλά να χάσουν.  Στην ελεύθερη αγορά, αυτό το μοντέλο είναι θνησιγενές και εξασφαλίζει ότι την επόμενη πτώχευση δεν θα την πληρώσουμε όλοι,  αλλά μόνο τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

-Τι σημαίνει σήμερα προοδευτική διακυβέρνηση; Ποια κόμματα μπορούν να τη συγκροτήσουν και με ποιες προϋποθέσεις;

Παύλος Γερουλάνος: Προοδευτική είναι μια διακυβέρνηση που με διάθεση για καινοτομία και πίστη στους Έλληνες φέρνει μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στις δικές της δυνάμεις. Που αποκεντρώνει την εξουσία σε θεσμούς όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστήμια, τα Επιμελητήρια, οι Ανεξάρτητες Αρχές και, μέσα από μεταρρυθμίσεις διαφάνειας και λογοδοσίας, ενθαρρύνει και εξασφαλίζει τη συμμετοχή στων πολιτών. Ούτε η Νέα Δημοκρατία του «επιτελικού» υπερσυγκεντρωτικού κράτους ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση ανέτρεψε βασικές αξίες του χώρου μπορούν να χρησιμοποιούν τη φράση προοδευτική διακυβέρνηση, χωρίς να προκαλείται γέλιο. 

-Ζητήσατε τη διεξαγωγή σειράς debates ανά την Ελλάδα. Πιστεύετε ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάδειξη διακριτών θέσεων μεταξύ των υποψηφίων; 

Παύλος Γερουλάνος: Με τις δημόσιες αυτές αντιπαραθέσεις θέσεων, πιστεύω ότι θα πετύχουμε τρία πράγματα.  Πρώτον, θα αποδείξουμε ότι απευθυνόμαστε σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα. Δεύτερον, θα συμβολίσουμε την ενότητα και θα δείξουμε ότι την εννοούμε.  Τρίτον, θα αναδείξουμε τις διαφορές μας ουσιαστικά, πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές.  Σε κάθε περίπτωση μόνο κέρδος μπορεί να είναι για την διαδικασία και την παράταξη.

-Τελευταία διαμορφώνεται εσωκομματική συναίνεση για επιστροφή στα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Τι σηματοδοτεί μια τέτοια απόφαση και γιατί λαμβάνεται τώρα; 

Παύλος Γερουλάνος: Προσωπικά έμεινα πιστός στις αξίες, τα σύμβολα και το όραμα του ΠΑΣΟΚ, δεν έφυγα ποτέ. Πρώτον, διότι θεωρώ τα κόμματα θεσμούς που εκπροσωπούν αρχές και αξίες και όχι προσωπικές στρατηγικές.  Δεύτερον, διότι η αλλαγή ονόματος μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως επιστέγασμα μιας ουσιαστικής πολιτικής διαδικασίας και όχι ως επικοινωνιακό τερτίπι. Πρώτα θέλει διάλογο με την κοινωνία για να μετατρέψεις αξίες σου σε προτάσεις που αφορούν την κοινωνία σήμερα. Μετά θέλει ένα νέο καταστατικό που σε εδραιώνει ως σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα στην κοινωνία και τέλος μια εξόρμηση για να πείσεις την κοινωνία ότι έχεις κάτι να προσφέρεις.  Αν τα κάνεις αυτά σωστά, και μετά θεωρείς ότι χρειάζεται αλλαγή συμβόλων, τότε προχωράς σε αυτή.  Το ίδιο ισχύει και σήμερα προς την άλλη κατεύθυνση.  Αλλαγή ονόματος χωρίς την ουσιαστική επικαιροποίηση της πολιτικής μας πρότασης δεν έχει κανένα νόημα. Ο κόσμος θα βλέπει τα ίδια πρόσωπα με άλλη ταμπέλα. Καταλαβαίνει την υποκρισία και δεν την συγχωρεί.

-Προτείνατε τη συμμετοχή στις εκλογές και μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Έχει το Κίνημα Αλλαγής τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει αυτή τη διαδικασία; 

Παύλος Γερουλάνος: Όχι. Υπάρχουν όμως λύσεις, όπως η έτοιμη πλατφόρμα ΖΕΥΣ την οποία έχουν χρησιμοποιήσει εκατοντάδες φορείς, από πολιτικά κόμματα και ομοσπονδίες μέχρι κάθε είδους σύλλογοι. Για μένα, δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε ένα σύγχρονο κόμμα, ότι θέλουμε ανοιχτές διαδικασίες, ότι θέλουμε μεγάλη συμμετοχή, ότι θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία των συμμετεχόντων από τον κορωνοϊό και να μην εξαντλήσουμε κάθε μέσο στη διάθεσή μας.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή