Γεωπολιτική και έλεγχος του Διαδικτύου

Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες προσβλέπουν σε μια συνεργασία
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 16:46
UPD:16:58
shutterstock
A- A A+

Δεν είναι κάτι νέο για τις κυβερνήσεις να θέλουν περισσότερο έλεγχο στον ψηφιακό κόσμο, αλλά φέρεται να χρησιμοποιείται η τεχνολογία για γεωπολιτικούς σκοπούς. Η αντίδραση της Ουάσιγκτον κατά της Huawei, του κινεζικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών, τόνισε σε πολλούς αξιωματούχους ότι, εάν γίνει με συντονισμένο τρόπο, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τους στόχους εξωτερικής πολιτικής των χωρών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η ψηφιακή τακτική και η πολιτική πάνε χέρι-χέρι, οι υπουργοί Εξωτερικών πίεζαν αθόρυβα να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση του μπλοκ στον τομέα της τεχνολογίας ως μέρος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Τον Ιούλιο, και οι 27 χώρες υποστήριξαν μια έκθεση που ζητούσε τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής εξωτερικής ψηφιακής πολιτικής», συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με ομοϊδεάτες κυβερνήσεις για να διασφαλιστεί ότι η δυτική άποψη του Διαδικτύου δεν θα παρακαμφθεί από μια πιο αυταρχική.

Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, τα υπουργεία Εξωτερικών της Δανίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας έστειλαν κοινή επιστολή στην επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, την ψηφιακή επικεφαλής του μπλοκ και τον Γιοσέπ Μπορέλ, τον κορυφαίο διπλωμάτη του, ζητώντας μια πιο λεπτομερή περιγραφή του τρόπου θα μπορούσε να λειτουργήσει. «Επιβεβαιώσαμε την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής εξωτερικής ψηφιακής πολιτικής για τη διασφάλιση της στρατηγικής συνοχής μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών της ΕΕ», ανέφερε το έγγραφο με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου.

Τι σημαίνει αυτό

«Οι τεχνολογικοί γίγαντες πρέπει να εκπληρώσουν τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις», είπε ο Γίπε Κοφόντ στο Politico, υπουργός Εξωτερικών της Δανίας. Η χώρα υπήρξε εκ των κορυφαίων υποστηρικτών για μια πιο ενοποιημένη δομή εξωτερικής ψηφιακής πολιτικής της ΕΕ. «Πρέπει να οικοδομήσουμε συμμαχίες με ομοϊδεάτες. Κοινωνίες που ενδιαφέρονται για την προστασία των δημοκρατικών αρχών. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική». Σημειωτέον, η Κοπεγχάγη φιλοξενεί μια εκδήλωση για αυτό το θέμα την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό, θεωρητικά, θα πρέπει να χαιρετιστεί από την Ουάσιγκτον, η οποία ήταν πρόθυμη να οικοδομήσει διεθνείς συνασπισμούς γύρω από την ψηφιακή τεχνολογία, κυρίως για να απωθήσει την Κίνα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κατά την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 9-10 Δεκεμβρίου, μία από τις προτάσεις περιλαμβάνει μια λεγόμενη «Συμμαχία για το Μέλλον του Διαδικτύου» ή προσπάθεια να προωθηθεί μια δυτική, δημοκρατική ατζέντα για ο ψηφιακός κόσμος πρέπει να μοιάζει.

Αυτό που θα σημαίνει στην πραγματικότητα είναι ακόμα στον αέρα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, περιλαμβάνει δεσμεύσεις σχετικά με υψηλά επίπεδα απορρήτου δεδομένων. ρύθμιση πλατφόρμας· ανοιχτή πρόσβαση σε δεδομένα· και προσπάθειες για συνεργασία εντός της Δύσης γύρω από τα πρότυπα κυβερνοασφάλειας. Οι χώρες που ζητήθηκαν να εγγραφούν περιλαμβάνουν χώρες στην ΕΕ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλες οι δυτικές δημοκρατίες συμφωνούν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν την άνοδο μιας πιο αυταρχικής αντίληψης για το πώς θα έπρεπε να μοιάζει το Διαδίκτυο. Αλλά εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν είναι ποιος πρέπει να ηγηθεί αυτού του αγώνα. Οι αξιωματούχοι λένε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να συνεργαστούν. Αλλά οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον συχνά διαφωνούν στα λεπτότερα σημεία της ψηφιακής χάραξης πολιτικής. Έτσι, όλοι οι συμφωνούν σε μια συντονισμένη ατζέντα ψηφιακής εξωτερικής πολιτικής θα είναι δύσκολο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή