Η Premier League «σφίγγει» το θέμα των χορηγιών

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 16:30
UPD:17:14
Pool via REUTERS/MICHAEL REGAN
A- A A+

Οι κορυφαίοι αγγλικοί σύλλογοι θα αντιμετωπίσουν την υποχρέωση έγκρισης όλων των νέων χορηγικών συμφωνιών τους από την Premier League προτού αυτές ανακοινωθούν, ως μέρος του σχεδίου που εκπονείται για αυστηρότερους κανόνες, αναφορικά με τα εμπορικά συμβόλαια με τα λεγόμενα «σχετικά μέρη».

Αυτό ανέφερε η εφημερίδα Times, εξηγώντας ότι μια ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά της Νιούκαστλ από το ταμείο PIF της Σαουδικής Αραβίας, εξετάζει τις αλλαγές στους κανόνες για τις χορηγίες.

Οποιαδήποτε νέα χορηγική συμφωνία με «σχετικά μέρη» έχει προσωρινά απαγορευτεί μέσω απόφασης που έλαβαν οι σύλλογοι, οι οποίοι φοβούνται την είσοδο σαουδαραβικών εταιρειών - και τεράστιων πόρων - που θα μπορούσαν να «στρεβλώσουν» την αγορά και να αυξήσουν τους μισθούς και τα μεταγραφικά τέλη.

Για το λόγο αυτό, η ομάδα εργασίας θα πρέπει να προτείνει ένα νέο σύστημα για συμφωνίες χορηγίας, το οποίο θα απαιτούσε προέγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της Premier League για να διασφαλιστεί η δίκαιη αξία της αγοράς και όχι οι διογκωμένοι χορηγοί λόγω δεσμών με συλλόγους.

Προς το παρόν, οι συμφωνίες χορηγίας αντιμετωπίζονται ως συμφωνίες συνδεδεμένων μερών μόνο εάν αναφέρονται ως τέτοιες στους ετήσιους λογαριασμούς του συλλόγου. Αυτό σημαίνει ότι οι συμφωνίες της Μάντσεστερ Σίτι με την Etihad, για παράδειγμα, ή η χορηγία της Έβερτον από την εταιρεία USM του Άλισερ Ουσμάνοφ, δεν αντιμετωπίστηκαν ως τέτοιες.

Ως εκ τούτου, η πίεση θα έπληττε όχι μόνο τη Νιούκαστλ - η οποία είδε τις όποιες συμφωνίες της να μπλοκάρονται μετά την πώληση του συλλόγου στους Σαουδάραβες - αλλά και τη Μάντσεστερ Σίτι και την περιουσία της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγές που γνωρίζουν την πρόταση της ομάδας εργασίας λένε ότι στοχεύει να παρέχει έναν ευρύτερο ορισμό τέτοιων συμφωνιών συνδεδεμένων μερών, αντί να αφήνει στους συλλόγους να αναφέρουν ανεξάρτητα αυτές τις ρυθμίσεις.

Οι νέοι κανόνες θα αφορούν όλες τις χορηγίες που έχουν υπογραφεί με τα λεγόμενα «σχετικά μέρη», συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών για τη χορηγία των αθλητικών εμφανίσεων και των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί για τα δικαιώματα ονομασίας των γηπέδων.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις