Ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι «μια κοινωνική και ιατρική πρόκληση», προειδοποιούν οι ειδικοί της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina και τονίζουν την ανάγκη να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε νοσηλευτικό και διδακτικό προσωπικό.
Ο πρόεδρος της Ακαδημίας και σύμβουλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Γκέραλντ Χάουγκ, τονίζει μάλιστα με δήλωσή του στον Der Spiegel ότι η πανδημία «έχει ανακτήσει ισχυρή δυναμική με το τέταρτο κύμα».
Ο Χάουγκ ανησυχεί ιδιαίτερα για την αργή πρόοδο του εμβολιασμού στη Γερμανία, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Πορτογαλία. «Το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό -περίπου 16 εκατομμύρια ενήλικες επί του παρόντος δεν είναι εμβολιασμένοι. Το γεγονός αυτό αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για τον αυξανόμενο αριθμό των πασχόντων από τον covid που είναι σε σοβαρή κατάσταση και μερικές φορές χρειάζονται μακρά νοσηλεία», είπε.
Οι γερμανοί ειδικοί- γράφει το Spiegel- εκτιμούν μάλιστα ότι οι πολιτικοί κάνουν πολύ λίγα ενάντια στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και ζητούν να υπάρξει διαφάνεια στο καθεστώς των εργαζομένων, αναφορικά με τον εμβολιασμό τους.
Οι συστάσεις της Leopoldina για τον τρόπο αντιμετώπισης του τέταρτου κύματος είναι ιδιαίτερα δραστικές. Εκτός από τα γενικά αποδεκτά αιτήματα, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και μια εντατική εκστρατεία εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της τρίτης δόσης, ο Χάουγκ και οι συνάδελφοί του προτείνουν επίσης μια σειρά μέτρων που είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα: Τονίζουν την ανάγκη για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας στην εργασία, με την «κατάλληλη ρύθμιση για την αποκάλυψη του καθεστώτος εμβολιασμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Μέχρι στιγμής, λόγω του νόμου περί προστασίας δεδομένων, δεν επιτρέπεται στους εργοδότες να ρωτούν τους εργαζόμενους εάν είναι εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με τη Leopoldina, αυτό θα πρέπει να αλλάξει ώστε οι εταιρείες να μπορούν να σχεδιάζουν καλύτερα την αξιοποίηση των ανθρώπων τους, για παράδειγμα στη γραμμή συναρμολόγησης ή σε ανοιχτά γραφεία, για να προστατεύονται από τον κορωνοϊό.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο κανόνας 2G, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημόσιες εκδηλώσεις μόνο σε εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση ανάρρωσης, θα πρέπει να έχει «μεγαλύτερο εύρος ισχύος».
Όπως τονίζουν οι ειδικοί της Leopoldina, η πρόταση αυτή έρχεται πάντως σε αντίθεση με τις απόψεις του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP) αλλά και των Πρασίνων, που έχουν ταχθεί κατά της επέκτασης των κανόνων 2G.
Οι ειδικοί προτείνουν, τέλος, οι νοσηλευτές, το διδακτικό προσωπικό και άλλες επαγγελματικές ομάδες με μεγάλη επαφή με άλλα άτομα, να εμβολιαστούν επίσης υποχρεωτικά.
«Οι ειδικοί της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών γνωρίζουν ότι έχουν εκτεταμένες απαιτήσεις από την πολιτική, αλλά το δικαιολογούν, τονίζοντας ότι «ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι μια κοινωνική και ιατρική πρόκληση», γράφει το Der Spiegel.
H Leopoldina δίνει ελάχιστες ελπίδες ότι ο κορωνοϊός απλώς θα εξαφανιστεί με τον τρόπο που εμφανίστηκε η ασθένεια. Αντίθετα: ο covid «θα καθιερωθεί ως ενδημικός ιός μακροπρόθεσμα, δηλαδή θα κυκλοφορεί μόνιμα σε τμήματα του πληθυσμού», εκτιμούν οι ειδικοί της Ακαδημίας Επιστημών. Ακόμη και μετά την υποχώρηση της πανδημίας, οι άνθρωποι θα μολύνονται, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κρούσματα και θανάτους.
«Γι' αυτό είναι σημαντικό να εντατικοποιηθεί η έρευνα για τα αντιιικά φάρμακα». Αυτό είναι ένα μάθημα από τα δύο τελευταία χρόνια. Έδειξε ότι εκτός από τον εμβολιασμό και την προστασία από τις μεταδόσεις, υπήρχαν «κενά» που πρέπει να καλυφθούν. Τα αντιιικά φάρμακα θα μπορούσαν να προστατεύσουν όσους δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν εμβολιάστηκαν επαρκώς ή εκείνους που το εμβόλιο δεν παρείχε επαρκή ανοσολογική προστασία», γράφει το Der Spiegel.
naftemporiki.gr