«Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» - Εγκαινιάστηκε το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 13:36
UPD:15:58
A- A A+

Το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας με τίτλο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», που αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη στο δημαρχείο της αρχαίας Ολυμίας με θέμα την υλοποίηση των μέτρων αποκατάστασης της πληγείσας, από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, περιοχής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Επίσης, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, βουλευτές, αντιδήμαρχοι, καθώς και στελέχη της περιφέρειας και του δήμου.

 Κ. Μητσοτάκης: «Ο αρχαίος Πολιτισμός μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία»

«Πριν από 21 μήνες, Ιανουάριο του 2020, συναντήθηκα για πρώτη φορά με τον πρόεδρο της Microsoft. Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας και να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής δεδομένων. Έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να συνεργαστούμε σε ένα εμβληματικό πρότζεκτ. Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε αυτή την ιδέα και ο τόπος τον οποίο διαλέξαμε ήταν στο δικό μου μυαλό αυτονόητος. Η Ολυμπία ως παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών. Τόπος λατρείας, συλλογικής συνάντησης, υπέρβασης διαφορών» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στα εγκαίνια του έργου.

«Πράγματι στο πρότζεκτ συναντιέται η αρχαιολογία με την τεχνολογία. Όσο σημαντική είναι από τη μία πλευρά η μεγάλη δυνατότητα που μάς δίνει η τεχνολογία να δημιουργούμε εικονικές και επαυξημένες πραγματικότητες, τόσο σημαντική είναι και η προσφορά των αρχαιολόγων. Χωρίς τη συνεργασία των αρχαιολόγων, του Υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς το μεράκι τους, πιστεύω ότι το έργο αυτό δεν θα μπορούσε τελικά να υλοποιηθεί» συμπλήρωσε.

«Σήμερα κάνουμε ένα πρώτο παγκόσμιο βήμα να δείξουμε πώς ο αρχαίος Πολιτισμός μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό το οποίο συγκράτησα δεν ήταν τόσο η δύναμη της τεχνολογίας όσο ο ενθουσιασμός στα μάτια των μαθητών του νέου γυμνασίου της αρχαίας Ολυμπίας. Πιστεύω ότι ανοίγουμε νέους ορίζοντες, πως μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση στη νέα γενιά. Η οπτικοποίηση αυτής της εμπειρίας την κάνει τόσο μοναδική. Πιστεύω ότι δημιουργεί για τη χώρα νέες λεωφόρους για το πώς μπορούμε να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός: «Το όραμά μου είναι αντίστοιχες εμπειρίες να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε για όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους» για να συμπληρώσει: «Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Θα την αγκαλιάσουμε με θέρμη. Η Ολυμπία και οι κοινοί τόποι είναι μόνο η αρχή. Η τεχνολογία είναι το εργαλείο όχι μόνο για να κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Είναι ένα μεγάλο εκπαιδευτικό εργαλείο, που τελικά ενώνει και δεν διχάζει. Θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο αλλά θα θυμόμαστε πάντα ότι το πρώτο βήμα έγινε εκεί που έπρεπε να γίνει. Εδώ στην αρχαία Ολυμπία, κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα».

Λίνα Μενδώνη: «έχει ξεκινήσει η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου» 

Στο σκέλος της αναβάθμισης των πολιτιστικών υποδομών και της ευρύτερης στρατηγικής ανάπλασης της περιοχής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «έχει ξεκινήσει η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου» και παράλληλα βρίσκεται στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα απόλυτα ώριμο έργο «που αφορά την αποκατάσταση των ρωμαϊκών μνημείων, που σημαίνει προσθήκη περίπου έξι στρεμμάτων νέου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, άρα παράταση της παραμονής των επισκεπτών».

«Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος»

Μια διαδραστική εφαρμογή για κινητά, θα επιτρέπει σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία στη μορφή που είχε πριν από 2.000 χρόνια, σε συνδυασμό με έναν πλήρη ιστότοπο και μια έκθεση με ψηφιακούς σταθμούς γύρω από το φουτουριστικό Microsoft HoloLens 2 στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας.

Το πρότζεκτ είναι μέρος του προγράμματος AI for Cultural Heritage της Microsoft, που αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εκδήλωση για την ανακοίνωση της συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Το «παρών» έδωσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Προτεινόμενα για εσάς