Ιατροδικαστής: «Όλα τα τραύματα του Ζακ Κωστόπουλου συνέβαλαν στο αποτέλεσμα»

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 15:49
UPD:16:25
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Επίμονες ερωτήσεις δέχθηκε από την υπεράσπιση ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας, προκειμένου να ενισχυθεί ο ισχυρισμός ότι ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου προήλθε από άλλη αιτία και όχι από τα χτυπήματα που δέχθηκε.

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδότηση του μηχανισμού στρες. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν πρόκειται για τραύματα στο κεφάλι, τότε είναι πιο πιθανή η πυροδότηση του μηχανισμού, γιατί είναι ευαίσθητο σημείο του σώματος» είπε ο μάρτυρας, σχολιάζοντας το βίντεο της επίθεσης.

«Όλα τα τραύματα συνετέλεσαν στον θάνατο και δεν υπάρχει τρόπος ποσοστοποίησης, παρά μόνο αναφορικά με το μέρος του σώματος» είπε, ενώ αργότερα πρόσθεσε: «Δεν θα πω εγώ ποιός προκάλεσε το τραύμα. Αυτό θα το κρίνει η ακροαματική διαδικασία».

Την ώρα της προβολής του βίντεο η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου αποχώρησε από την αίθουσα, ενώ ο πατέρας του άλλαξε θέση προκειμένου να καθίσει σε σημείο όπου να μη μπορεί να έχει οπτική επαφή.

Ο ιατροδικαστής υποστήριξε ότι ο 33χρονος δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με τον θάνατό του, καθώς και ότι έχουν ελεγχθεί όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτόν. Αναφορικά με την αιτία θανάτου, ότι δηλαδή προκλήθηκε ισχαιμικό επεισόδιο που πυροδοτήθηκε από μηχανισμό στρες, είπε: «Τα περιστατικά αυτά είναι λίγα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν τον θάνατο, αλλά η πολλαπλότητά τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων».

Μάρτυρας: Ελέγχθηκε τοξικολογικά, ελέγχθηκε και η καρδιακή κατάσταση. Με ασφάλεια λέμε ότι δεν έχει κανέναν άλλο λόγο που να έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Δεν είχα δει κάποια παθολογία να δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα. Επειδή η ιατρική είναι θετική επιστήμη, επιβεβαιώνεται μαθηματικά. Τα τραύματα ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί. Δεν λέω πώς προήλθαν τα τραύματα.

Υπεράσπιση: Το συμπέρασμα περί μηχανικού στρες προκύπτει κατευθείαν από τα ευρήματα ή μέσω αποκλεισμού άλλων;

Μάρτυρας: Δεν είναι πιθανολόγηση, αλλά και δια του αποκλεισμού παθολογικών και τοξικολογικών οντοτήτων. Η γνώση ήταν εκεί… Δεν υπάρχει πιθανολόγηση. Τα ευρήματα μαζί με την ιατροδικαστική γνώση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, μας οδηγούν στο συμπέρασμα.

Ο κ. Καλόγρηας, όταν ρωτήθηκε για το εάν ένα φάρμακο που εντοπίστηκε στον οργανισμό του Ζακ Κωστόπουλου μπορούσε να συνδέεται με τον θάνατό του, απάντησε:«Είναι σαν να λέμε ότι ένας άνθρωπος πέθανε σε τροχαίο και επειδή βρέθηκε ασπιρίνη, θα αποδώσουμε τον θάνατο στην ασπιρίνη. Από την τοξικολογική έκθεση φάνηκε ότι ήταν μία κανονική δόση».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Νοεμβρίου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή