Αναστάσιος: Η Ευρώπη δεν απειλείται από ένα τρομοκρατικό Ισλάμ

Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2007 18:23
A- A A+

«Θα ήταν σκάνδαλο, ενώ οι πολιτικές, επιστημονικές, πολιτιστικές, οικονομικές δυνάμεις προωθούν την ενότητα των πολιτών της Ευρώπης, οι Εκκλησίες να στηρίζουν και να επιδιορθώνουν τα παραπετάσματα ανάμεσά τους», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, από του βήματος του ελληνο-γερμανικού Συμποσίου για τις Προοπτικές της Ευρώπης.

Αφού ανέφερε ότι το βασικότερο χαρακτηριστικό στη σύγχρονη Ευρώπη είναι το αυξανόμενο ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να ανήκουν σε καμία θρησκεία, στάθηκε ιδιαίτερα στην έντονη αντιπαράθεση Δυτικού κόσμου και Ισλάμ, γεγονός που επηρεάζει πολύτροπα και την Ευρώπη.

«Οι τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες άρχισαν από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και συνεχίστηκαν στη Μαδρίτη, στο Λονδίνο και αλλού, εγκαινίασαν την σύγκρουση μεταξύ ορισμένης μερίδας του Ισλάμ και της Δύσεως. Διάφορες ενέργειες των Μεγάλων Δυνάμεων, όσο και παραλείψεις έχουν συμβάλλει στο να φαίνεται ότι κινούμαστε σε σύγκρουση πολιτισμών... Η Ευρώπη δεν απειλείται από ένα τρομοκρατικό Ισλάμ. Το πιο ουσιαστικό πρόβλημα είναι η μουσουλμανική διείσδυση και ανάπτυξη. Το κρίσιμο σημείο για την ήπειρό μας σήμερα δεν είναι τόσο ότι το Ισλάμ, αραβικό ή τουρκικό, συναντά μια κατά παράδοση χριστιανική κοινωνία, όσο ότι εισέρχεται σε μια Ευρώπη στην οποία η χριστιανική συνείδηση και ζωή είναι διαβρωμένες. Με λαούς που λέγονται μεν χριστιανοί, αλλά δεν εμπνέονται από τις χριστιανικές αξίες. Αυτό το έλλειμμα μπορεί να στοιχίσει πολλαπλά στη νέα συνύπαρξη που επιχειρείται, διευκολύνοντας την ευρύτερη επιρροή του Ισλάμ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή