Φρ. Χόγκεν: Οι κανόνες της ΕΕ μπορούν να «αλλάξουν το παιχνίδι»- Τι είπε στην Ευρωβουλή

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 10:13
UPD:10:36
REUTERS/POOL
A- A A+

Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα μπορούσαν να αλλάξουν διεθνώς το παιχνίδι για τον διαδικτυακό κόσμο, δήλωσε τη Δευτέρα στους ευρωβουλευτές η πληροφοριοδότης στην υπόθεση του Facebook Φράνσις Χόγκεν.

Μετά από μια πρωινή συνάντηση με τον Επίτροπο Τιερί Μπρετόν και τη δανή σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Κρίστελ Σαλντεμόσε, η Αμερικανίδα πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει πώς οι γνώσεις της για το τεχνολογικό μεγαθήριο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στους επερχόμενους κανόνες ελέγχου περιεχομένου της ΕΕ- το νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Το νομοσχέδιο στοχεύει να επιβάλει νέους περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook και η Google επιθεωρούν το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους.

Το νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες: Προσοχή στα «παραθυράκια»

Η ίδια εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να γίνει το απόλυτο πρότυπο, προειδοποίησε όμως για τα παραθυράκια». «Μπορεί να εμπνεύσει άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου, να επιδιώξουν νέους κανόνες που θα προστατεύουν τις δημοκρατίες μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο διάβολος θα είναι στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, εάν γράψετε μια ευρεία εξαίρεση από τη διαφάνεια για οτιδήποτε ταξινομείται ως ''εμπορικό μυστικό'', οι εταιρείες θα πουν ότι είναι όλα εμπορικό μυστικό».

Σύμφωνα με τη Χόγκεν, δεν πρέπει να επιτρέπεται στις εταιρείες να χρησιμοποιούν εμπορικά μυστικά ως «δικαιολογία» για να αρνηθούν την πρόσβαση σε δεδομένα. Επίσης υπογράμμισε τη σημασία της μεγαλύτερης πρόσβασης στις εσωτερικές λειτουργίες του Facebook για ανεξάρτητους ερευνητές, ερευνητές δημοσιογράφους και ΜΚΟ, και  προειδοποίησε ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να εξαιρούνται από το νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, επειδή οι κανόνες πρέπει να είναι ουδέτεροι για την καταπολέμηση του επιβλαβούς περιεχομένου, όπως η παραπληροφόρηση.

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής – κάθε σύγχρονη εκστρατεία παραπληροφόρησης θα εκμεταλλεύεται τα κανάλια των μέσων ενημέρωσης σε ψηφιακές πλατφόρμες εκμεταλλευόμενη το σύστημα», είπε.

«Σχεδόν κανείς εκτός Facebook δεν γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στο Facebook»

Στην εναρκτήρια δήλωσή της, επεσήμανε ότι το Facebook έχει γίνει μία εταιρεία αξίας 1 τρισ. δολαρίων σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι είναι δυνατό «ένα ασφαλέστερο, πιο ευχάριστο μέσο κοινωνικής δικτύωσης».

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην product manager της εταιρείας διέρρευσε τον περασμένο μήνα, μια σειρά εσωτερικών εγγράφων που εκθέτουν τα προβλήματα του τεχνολογικού κολοσσού σχετικά με την ασφάλεια των χρηστών και την παραπληροφόρηση, όπως αναφορές για καταναγκαστική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή τον αντίκτυπο του Instagram στην ψυχική υγεία των εφήβων κοριτσιών.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Χόγκεν είπε ότι αποφάσισε να λάβει δράση όταν συνειδητοποίησε ότι «σχεδόν κανείς εκτός Facebook δεν γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στο Facebook».

«Το Facebook αντιμετώπισε επανειλημμένα το δίλημμα μεταξύ των κερδών του και της ασφάλειάς μας, επιλύοντας με συνέπεια αυτές τις συγκρούσεις συμφερόντων προς όφελος των δικών του κερδών», είπε, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποδείχτηκε επιβλαβής για τα παιδιά και τη δημοκρατία.

Ένα από τα βασικά μηνύματα της Χόγκεν είναι ότι οι αμφιβολίες για τις λειτουργίες του Facebook δεν πρέπει να καταδικάζουν ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο και ότι στην πραγματικότητα ο αμερικανικός γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαπράττει χειρότερες παραβάσεις από τους ανταγωνιστές του. «Οι επιλογές που γίνονται από την ηγεσία του Facebook είναι ένα τεράστιο πρόβλημα - για τα παιδιά, για τη δημόσια ασφάλεια, για τη δημοκρατία, γι' αυτό βγήκα μπροστά», είπε. «Και ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν χρειάζεται να είναι έτσι», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η Χόγκεν συνέκρινε το Facebook με έναν από τους κύριους ανταγωνιστές του, το Twitter, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία του Τζακ Ντόρσεϊ ήταν «ουσιαστικά πιο διαφανής, υπόλογη και ενήμερη για το τι υπάρχει στην πλατφόρμα της. Κάποιες ξένες εκστρατείες χειραγώγησης που λαμβάνου  χώρα στο Facebook εντοπίστηκαν ακόμη και από το Twitter, είπε.

Τι είπε ο Μπρετόν

Μετά τη συνάντηση με τη Χόγκεν, ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σε ότι «η Ευρώπη παίρνει σοβαρά τη ρύθμιση αυτού που εξακολουθεί να μοιάζει με ψηφιακή Άγρια Δύση».

«Οι αυξημένες προσπάθειες των λόμπι, όπως είδαμε, είναι μάταιες», είπε επίσης, καλώντας τους νομοθέτες να υιοθετήσουν τους νέους κανόνες το πρώτο εξάμηνο του 2022.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή