Ο μήνας έχει... εννιά

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 07:00
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κόσμος κατέγραψε δύο τρομακτικά ορόσημα. Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων διεθνώς εξαιτίας του Covid-19 ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων τα 500 εκατομμύρια.

Αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα καταγράφεται από χώρες όπως η Ρωσία, η οποία μάλιστα διαθέτει και δικό της εμβόλιο, μέχρι τη Γερμανία. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Γεωργία και η Λετονία καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν αύξηση κρουσμάτων στον κόσμο.

Οι ημέρες αργίας που επέβαλε η Ρωσία στις 30 Οκτωβρίου, κλείνοντας όλες τις μη απαραίτητες επιχειρηματικές δραστηριότητες πλην των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων, δεν φαίνεται να βοήθησε να τιθασευτεί η πανδημία. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως επιπλέον 500.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της έξαρσης την πανδημίας στην Ευρώπη έως τον Φεβρουάριο. Παράλληλα με τις ζοφερές ειδήσεις για την πορεία της πανδημίας του Covid-19, στη διεθνή ειδησεογραφία κυριαρχεί το ράλι στις τιμές της ενέργειας, με τους απανταχού καταναλωτές να τρέμουν για το πώς θα βγάλουν τον χειμώνα με τις αυξήσεις ρεκόρ στα καύσιμα αλλά και είδη πρώτης ανάγκης.

Για κάποιους ωστόσο ο μήνας έχει... εννιά. Ο Έλον Μασκ, το αφεντικό της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, παίζει σαν να βρίσκεται στο πλατό τηλεοπτικού παιχνιδιού, ζητώντας μέσω Twitter τη... βοήθεια του κοινού για το αν πρέπει να πουλήσει το 10% των μετοχών του! Ειρήσθω εν παρόδω, ο Μασκ έγινε πλουσιότερος κατά 300 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι είχαν στις αρχές του 2020 καθαρή περιουσία αξίας 3,4 τρισ. δολαρίων. Έκτοτε ο πλούτος αυγάτισε και ας είχαμε διεθνώς lockdown, και έφθασε στα 5,3 τρισ. δολάρια. Εκτός από τον Μασκ πλουσιότεροι έγιναν μέσα στην πανδημία ο Τζεφ Μπέζος της Amazon -πρόσθεσε 75 δισ. δολάρια στην περιουσία του- και ο συνιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ, που έγινε πλουσιότερος κατά 64 δισ. δολάρια και πλέον. 

O Μπέζος πλούτισε την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι της Amazon μολύνονταν από τον κορονοϊό στις αποθήκες της εταιρείας σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ. Ο Μασκ αγνόησε τις αρχές της Καλιφόρνιας και ξεκίνησε ξανά την παραγωγή στο εργοστάσιο της Tesla. Συνηθίσαμε τον θάνατο, όπως και τον κυνισμό των τρομακτικών ανισοτήτων. 
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή