Κ. Παπούλιας: «Χρυσός αιώνας» στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2007 16:56
A- A A+

Για «χρυσό αιώνα» στις ελληνοβουλγαρικές και «βαλκανικό πυρήνα» στην Ε.Ε. μετά την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που θα διεκδικήσει «όσα οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν» για τη Βαλκανική, έκανε λόγο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Γκιόργκι Παρβάνοφ, κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του στη Σόφια.

Σήμερα οι δύο πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες, εφ’ όλης της ύλης των διμερών σχέσεων, συνομιλίες που συνεχίσθηκαν με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών (από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Καλαντζής και οι υφυπουργοί Οικονομίας Πέτρος Δούκας και Ανάπτυξης Τάσος Νεράντζης).

Ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για «χρυσό αιώνα» στις διμερείς σχέσεις, ενώ ο πρόεδρος Παρβάνοφ τόνισε ότι οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Οι δύο Πρόεδροι επεσήμαναν την σημασία που έχουν για τις διμερείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, οι διανοίξεις νέων διόδων στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, διανοίξεις που -όπως τονίστηκε- θα πρέπει να επιταχυνθούν.

Παράλληλα σημειώθηκε πως υπάρχουν ακόμη αναξιοποίητες δυνατότητες για την οικονομική συνεργασία Αθηνών - Σόφιας και πως θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία στον τουριστικό τομέα. Ο κ. Παρβάνοφ ανέφερε πως υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα στρατιωτικής βιομηχανίας και στον τομέα της πολιτικής άμυνας (πλημμύρες, φυσικές καταστροφές κλπ).

Με αφορμή εξάλλου τη μονογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε τον Γκιόργκι Παρβάνοφ στην Αθήνα για να παραστεί στην τελετή της υπογραφής της σχετικής συμφωνίας το Μάρτιο, τελετή στην οποία, όπως ανακοίνωσε, θα είναι και ο ίδιος παρών, με δεδομένη και την προσωπική του συμβολή στην υλοποίηση του έργου. Ο βούλγαρος πρόεδρος, ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι «έχουν ξεπεραστεί τα βασικά εμπόδια» και όπως είπε, πλέον «κατευθυνόμαστε στην τελική υπογραφή».

Τέλος, σε ερώτηση αν εθίγη το θέμα της ανταλλαγής πολιτιστικών και ιστορικών κειμηλίων μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας (συγκεκριμένα, η ανταλλαγή των οστών του Βούλγαρου Τσάρου Σαμουήλ και βυζαντινών χειρογράφων που διασώθηκαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο) ο κ. Παπούλιας ανέφερε πως έγινε μια πρώτη θετική προσέγγιση του προβλήματος.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή