Ο νους δεν έχει φύλο

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2007 18:53

A- A A+

Εχει ιστορία 371 ετών, προϋπολογισμό 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 24.000 υπαλλήλους σε 11 σχολές με 6.600 προπτυχιακούς φοιτητές και 13.000 αποφοίτους, και στο ταμείο του πάνω από 30 δισ. δολ. από δωρεές.

Από την 1η Ιουλίου 2007 το Χάρβαρντ θα έχει και γυναίκα πρόεδρο, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία του. Την 59χρονη ιστορικό Ντριου Γκίλπιν Φάουστ, πρύτανη του Ινστιτούτου Ράντκλιφ του Χάρβαρντ.

Υπάρχει μία τραγική ειρωνεία στην ανάδειξη της δόκτορος Φάουστ στο τιμόνι του Χάρβαρντ. Ο προκάτοχός της Λόρενς Σάμερς, διαπρεπής οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Mπιλ Kλίντον, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από πέντε ταραγμένα χρόνια, καθώς είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις τόσο για ακαδημαϊκά όσο και για πολιτικά θέματα, ενώ ήταν γνωστός για τα καυστικά του σχόλια σε βάρος των γυναικών.

Αμφισβήτησε την ικανότητα των γυναικών να υπηρετήσουν τις επιστήμες επικαλούμενος αδυναμίες του εγκεφάλου τους. Ο Σάμερς στη διάρκεια σεμιναρίου εξέφρασε τη γνώμη ότι οι γυναίκες δεν είναι γενετικά προδιατεθειμένες για τις θετικές επιστήμες, και υποστήριξε ότι τα μικρά ποσοστά γυναικών στα τμήματα Μαθηματικών και Επιστημών των ανώτατων ερευνητικών οργανισμών ίσως οφείλονται σε εγγενείς διαφορές των δύο φύλων. Ο Σάμερς δεν είναι ούτε ανατόμος, ούτε εντρυφεί στις νευροεπιστήμες. Κι όμως εμφανίζεται να έχει λύσει τα αινίγματα του εγκεφάλου, του πολυπλοκότερου ανθρώπινου όργανου.

«Ξέχνα αν είσαι άνδρας ή γυναίκα και άσε την επανάσταση μέσα σου να σε οδηγήσει», προτρέπει τους φοιτητές της η Φουμίκο Γιονεζάουα, καθηγήτρια Φυσικής σε Πανεπιστήμιο της Γιοκαχάμα, και η προτροπή αυτή αποτελεί την καλύτερη απάντηση τόσο στην άγονη φεμινιστική ρητορική, όσο και σε φαλλοκρατικές αντιλήψεις.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή