Εντός των ορίων η χρήση συντηρητικών σε προϊόντα αρτοποιίας

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2007 19:25
A- A A+

Πρόσθετα (συντηρητικά), σε ποσότητες εντός των ορίων που τίθενται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, περιείχαν τα δείγματα προϊόντων αρτοποιίας που ανέλυσε ΕΦΕΤ σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους. Ωστόσο, διαπιστώθηκαν μη συμμορφώσεις - αποκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο αναγραφής των προσθέτων στον κατάλογο των συστατικών (59%), τον πίνακα διαθρεπτικής επισήμανσης (91%), τους διατροφικούς ισχυρισμούς (50%) και την αναγραφή ισχυρισμών υγείας (24%).

Οι έλεγχοι έγιναν στα πλαίσια προγράμματος κλαδικού ελέγχου, που αφορούσε επίσης την ορθή σήμανση των προϊόντων (συσκευασμένο ψωμί, συσκευασμένο ψωμί για τοστ) των μεγάλων αρτοβιομηχανιών της χώρας (Elbisco, Καραμολέγκος, Κατσέλης), καθώς και των προϊόντων αρτοποιίας ιδιωτικής ετικέτας «private label» των σούπερ μάρκετ (Βασιλόπουλος, Carrefour-Μαρινόπουλος, Σκλαβενίτης).

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη αποστείλει σχετικές επιστολές με τις παρατηρήσεις του σε κάθε μια από τις εταιρείες ξεχωριστά, προκειμένου να προβούν στην αποκατάσταση των ετικετών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή