Ζητήματα ακεραιότητας προέκυψαν για FIFA και Βενγκέρ

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2021 16:22
UPD:16:53
EPA/Valeriano di Domenico / POOL
A- A A+

 του Παναγιώτη Κουμάνταρου

Ο επικεφαλής της παγκόσμιας ανάπτυξης ποδοσφαίρου της FIFA, Αρσέν Βενγκέρ, δέχτηκε νέα ερωτήματα σχετικά με την προσωπική του ακεραιότητα, αναφορικά με τη συμμετοχή του στην startup αθλητικής τεχνολογίας PlayerMaker.

Το PlayMaker είναι μια συσκευή παρακολούθησης απόδοσης που φοριέται πάνω από το παπούτσι ενός παίκτη. Η συσκευή δεν είναι προς το παρόν εξουσιοδοτημένη για χρήση κατά τη διάρκεια επίσημων αγώνων, αλλά δοκιμάζεται από πολλούς συλλόγους.

Είναι μια από τις πολλές τεχνολογίες που τεστάρονται από τη FIFA μέσω του Προγράμματος Καινοτομίας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και θα μπορούσε να εισαχθεί στους αγώνες, εάν εγκριθεί από το όργανο θέσπισης κανόνων (IFAB).

Το Twitter feed FIFA Papers (@FifaPapers) ανέφερε ότι ο Βενγκέρ, που διορίστηκε ως ένας από τους εκπροσώπους της FIFA στην IFAB, έχει ψηφοφορία στο διοικητικό συμβούλιο των επτά ατόμων που θα αποφασίσει εάν η τεχνολογία PlayMaker είναι κατάλληλη για χρήση σε αγώνες.

Καθώς προχωρούν οι συγκρούσεις συμφερόντων, τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ ξεκάθαρα. Ο Βενγκέρ, ουσιαστικά, θα ψήφιζε για την πιστοποίηση της γνησιότητας ενός προϊόντος, για το οποίο έχει υλικό συμφέρον.

Τον Μάιο του 2019, ανακοινώθηκε από την PlayMaker ότι ο Βενγκέρ θα ενταχθεί στην εταιρεία ως «επενδυτής και λειτουργικός συνεργάτης» και ότι «θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη επιχειρήσεων και προϊόντων».

Ο Αλσατός πρώην τεχνικός της Άρσεναλ -μεταξύ άλλων ομάδων- είναι μια αμφιλεγόμενη φιγούρα τους τελευταίους μήνες, καθώς στάθηκε στο πλευρό του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, στην προσπάθεια να διεκπεραιώσει τα σχέδια για Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια.

Ο Βενγκέρ συγκέντρωσε πρώην παίκτες σε μια «σύσκεψη κορυφής» στη Ντόχα του Κατάρ, για να προωθήσει την ιδέα και έχει εμφανιστεί σε διάφορα φόρουμ μέσων ενημέρωσης για να δικαιολογήσει το σχέδιο και τις προτάσεις, που αλλάζουν τον κόσμο στο διεθνές καλαντάρι.

Ο Γάλλος, που έκανε την περιουσία του ως τεχνικός σε διασυλλογικό επίπεδο, έχει μετατραπεί σε ταξικό εχθρό από αυτή την άποψη, με την κριτική να προέρχεται κυρίως από την Ευρώπη και να κάνει λόγο για ένα σχέδιο επικίνδυνο για το ποδόσφαιρο –σε εθνικό και διεθνές επίπεδο– και ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς του αθλήματος.

Ο Βενγκέρ και η FIFA έχουν τώρα να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την εμπλοκή του με το PlayMaker και εάν έχει καταχραστεί τη θέση του εντός της FIFA για να προωθήσει την ατζέντα του PlayMaker. 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις