Κόσοβο - Δεκτή από τον πρωθυπουργό η παραίτηση του υπ. Εσωτερικών

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 11:44
A- A A+

Δεκτή έκανε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών του Κοσόβου, Φατμίρ Ρετζέπι, ο πρωθυπουργός της επαρχίας, Αγκίμ Τσέκου, και στη θέση του διόρισε τον μέχρι σήμερα υφυπουργό, Μπλερίμ Κούτσι.

Ο Φατμίρ Ρετζέπι υπέβαλε χθες την παραίτησή του μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε για την αντίδραση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Πρίστινα, στις οποίες έχασαν την ζωή τους δύο άνθρωποι.

Το περασμένο Σάββατο, η αστυνομία του Κοσόβου χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσει τις βίαιες διαδηλώσεις χιλιάδων Αλβανών που διαμαρτύρονταν για το σχέδιο Αχτισάαρι, ζητώντας τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, εκ των οποίων οι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους και άλλοι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Πρίστινας.

Η αστυνομία πραγματοποίησε χθες έφοδο στα γραφεία του Κινήματος "Αυτοδιάθεση", που υποκίνησε τις διαδηλώσεις και κατάσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προπαγανδιστικό υλικό ενώ, συνελήφθησαν ακόμη τρία άτομα που προσπάθησαν να εμποδίσουν το έργο των αστυνομικών. Ο ηγέτης του Κινήματος "Αυτοδιάθεση", ¶λμπιν Κούρτι, συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και προφυλακίστηκε, ενώ άλλα τρία στελέχη καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 40 ημερών.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο, ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι, να συνεργαστούν με τα θεσμικά όργανα εξουσίας για να ξεπεραστούν οι συνέπειες των λυπηρών γεγονότων του Σαββάτου και να χρησιμοποιήσουν όλη την ενέργεια που διαθέτουν για να "ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου".

Δυτικοί διπλωμάτες στο Κόσοβο καταδίκασαν τα επεισόδια βίας του περασμένου Σαββάτου, επιρρίπτοντας κυρίως ευθύνες στους οργανωτές των διαδηλώσεων.

Η επικεφαλής του γραφείου Συνδέσμου των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Τίνα Καϊντάνοφ, δήλωσε ότι "η αντίδραση της αστυνομίας δεν ήταν υπερβολική αλλά αποφασιστική και αποτελεί σαφές σημάδι ότι κάτι ανάλογο δεν θα επιτραπεί στο μέλλον".

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, ζήτησε να αυξηθεί ο βαθμός προστασίας των Σέρβων του Κοσόβου και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο απειλής για την ασφάλειά τους.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή