Μια συνάντηση εκατοντάδων ανώτερων στελεχών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η οποία αναμένεται να εδραιώσει περαιτέρω την εξουσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ξεκίνησε στο Πεκίνο.
Η ετήσια συνεδρίαση του φθινοπώρου, ή Ολομέλεια, της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος θα εξετάσει και θα εγκρίνει ένα σπάνιο για την κινεζική ιστορία «ψήφισμα» που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την υποψηφιότητά του για τρίτη θητεία του στην εξουσία το επόμενο έτος.
Το ψήφισμα, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα διαμορφώσει την εσωτερική πολιτική και την κοινωνία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, και θα είναι μόλις το τρίτο από την ίδρυση του κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, θα καθορίσει τον τρόπο διδασκαλίας και την απεικόνιση της κινεζικής ιστορίας και θα υπαγορεύσει το πλαίσιο στο οποίο η εξουσία του Σι και οι πολιτικές του θεωρούνται επιτυχίες. Το έγγραφο έρχεται σε μια χρονική στιγμή που συμπληρώνονται τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΚ και μια κρίσιμη στιγμή για τη μελλοντική ηγεσία του Σι.
Τόσο ο Μάο Τσε Τουνγκ όσο και ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ, οι δύο μεγάλοι ηγέτες του κόμματος είχαν εξασφαλίσει παρόμοιες αποφάσεις στην αρχή της μακράς θητείας τους στην εξουσία. Οι αναλυτές, υποστηρίζουν, ότι ο Σι ελπίζει να εδραιώσει τη θέση του στην ιστορία ως κινέζος ηγέτης της εποχής δίπλα στον Μάο και τον Ντενγκ.
Το παρελθόν του κόμματος και το μέλλον του Σι
Ο Σι άνοιξε την Ολομέλεια τη Δευτέρα με αναφορές «σε ένα σχέδιο ψηφίσματος για τα σημαντικά επιτεύγματα και την ιστορική εμπειρία» του κόμματος στην 100χρονη ιστορία του, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Το ψήφισμα του 1945 επιβεβαίωσε την ηγεσία του Μάο στο ΚΚΚ και το ψήφισμα του 1981 είχε να κάνει με το να γυρίσει μια νέα σελίδα από το δεκαετές καταστροφικό χάος της Πολιτιστικής Επανάστασης που δημιούργησε ο Μάο», σχολίασε ο ειδικός στην Κίνα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Νταλί Γιανγκ. «Το φετινό ψήφισμα θα είναι κάπου στο ενδιάμεσο, το παρελθόν του κόμματος και το μέλλον του Σι», πρόσθεσε.
«Ο Μάο είναι το σημείο αναφοράς για τον Σι», δήλωσε ο διευθυντής του Soas China Institute, Στιβ Τσανγκ. «Το ψήφισμα είναι πιθανό να καλύψει ολόκληρη τη διάρκεια των 100 χρόνων του κόμματος και θα προβάλει μια πολύ πιο θετική αξιολόγηση του κόμματος — σχεδόν πάντα σωστή, αν όχι σωστή συνέχεια, και σίγουρα κεντρική για τα επιτεύγματα της Κίνας σήμερα», πρόσθεσε. «Με αυτή την έννοια ο Σι θέτει το σκηνικό για την τρίτη - και την αρχή της αόριστης θητείας του ως κορυφαίος ηγέτης το επόμενο έτος», είπε ο Τσανγκ.
Το γεγονός ότι ο Σι χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να εξασφαλίσει ένα επίσημο ψήφισμα του κόμματος για την ιστορία, είναι ένα σημάδι του πόσο ευαίσθητη παραμένει η προσπάθειά του για ισόβια διακυβέρνηση, παρά την απουσία οποιασδήποτε αποτελεσματικής εσωτερικής αντιπολίτευσης, σχολιάζουν οι Financial Times.
Ο Wu Qiang, πρώην λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Tsinghua και ειλικρινής κριτικός του κόμματος, είπε ότι
Το ψήφισμα έχει σκοπό να «προετοιμάσει την Κίνα για ακόμη περισσότερο τη λατρεία της προσωπικότητας του Σι», σύμφωνα με τον πρώην λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Tsinghua Γου Τσιανγκ, ο οποίος θεωρεί ότι το ψήφισμα αφορά την αυτοεπιβεβαίωση. «Θα κάνει τα στραβά μάτια σε αρνητικά σημεία της ιστορίας του κόμματος και θα βλάψει τη χώρα. Ο Σι έχει χρησιμοποιήσει θεσμικές και μη μεθόδους για να συγκεντρώσει όλη την εξουσία γύρω του», είπε χαρακτηριστικά.
Στις βλέψεις του, ωστόσο, για ομαλή μετάβαση σε μια τρίτη θητεία ενδεχομένως να αποτελέσει απειλή το επιμονή της κυβέρνησής του για την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων Covid, σημειώνουν οι FT.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT, The Guardian