500.000 βρέφη πεθαίνουν ετησίως από ατμοσφαιρική ρύπανση- Γνωρίστε τη μητέρα που παλεύει να σώσει ζωές

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2021 07:31
UPD:07:32
REUTERS/SUZANNE PLUNKETT
A- A A+

Κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο μωρά ηλικίας κάτω του 1 έτους πεθαίνουν εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα, σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στην έκθεση State of Global Air 2020 Report. 

Κάθε μέρα, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το 93% των παιδιών έως 15 ετών ανά τον κόσμο εισπνέουν αέρα που θέτει την υγεία και την ανάπτυξή τους σε κίνδυνο. Ούτε καν τα έμβρυα δεν είναι πλήρως προστατευμένα στην μήτρα της μητέρας τους. 

Μία μητέρα δίνει μάχη να κινητοποιήσει τους ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας προκειμένου να λάβουν δράση, που θα αλλάξει την κατάσταση αυτή. Έχει βιώσει την απώλεια και δεν θέλει να δει και άλλες μητέρες να περάσουν το ίδιο. Η Ρόζαμουντ Κίσι Ντέμπρα ζει σε προάστιο του Λονδίνου, σε μία περιοχή με καθημερινό κυκλοφοριακό κομφούζιο και υψηλότατους ρύπους στην ατμόσφαιρα από τα αυτοκίνητα. Η κόρη της, Έλλα, πέθανε από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Ήταν το πρώτο άτομο στη Βρετανία που έχει επισήμως στο πιστοποιητικό θανάτου την ατμοσφαιρική ρύπανση ως αιτία. Ήταν μόλις 9 ετών όταν έχασε τη μάχη για τη ζωή. 

Η Ρόζαμουντ περιγράφει την Έλλα ως ένα χαρούμενο και δραστήριο κορίτσι, που αγαπούσε τα σπορ και προσπαθούσε να ζήσει τη ζωής της στο φουλ, παρά το γεγονός ότι υπέφερε από σοβαρό άσθμα. 

Σε ηλικία 6 ετών η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία, με τη μητέρα της να χρειάζεται να τη μεταφέρει παντού, αφού το αναπνευστικό της ήταν τόσο αδύναμο που δεν μπορούσε καν να περπατήσει. 

Στις 15 Φεβρουαρίου 2013 η Έλλα πέθανε ύστερα από κρίση άσθματος και καρδιακό επεισόδιο. Έρευνα για τα αίτια του θανάτου της έδειξε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν καθοριστικός παράγοντας στην κρίση άσθματος. 

Έκτοτε η μητέρα της έγινε ακτιβίστρια και παλεύει για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και τους πολιτικούς. Αυτές τις ημέρες είναι στη Γλασκώβη, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος COP26. Οι συμμετέχοντες άκουσαν την ιστορία της κόρης της. Έμαθαν για τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που χάνονται κάθε χρόνο. Η ίδια γνωρίζει πολύ καλά ότι ακόμη και εάν συγκινηθούν ελάχιστοι θα αναλάβουν δράση. Ακόμη και ένας όμως να κινητοποιηθεί, θα υπάρξει κέρδος. Κάποιες ζωές θα σωθούν. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή