Ξανά και ξανά στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη, (COP26) ,οι παγκόσμιοι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου και η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 δέσμευε τις χώρες να περιορίσουν την παγκόσμια μέση άνοδο της θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να στοχεύουν στον 1,5°C.
Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν συνεχώς τις σοβαρότατες επιπτώσεις που θα φέρει στον πλανήτη είπαν ότι η υπέρβαση του ορίου του 1,5°C.
Αν ο στόχος ξεπεραστεί ακόμα και κατά μισή μονάδα , στους 2°C, πλανήτης ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές που επιτρέπουν την επιβίωσή του.
«Στους 1,5°C, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να αποτρέψουμε την κατάρρευση του μεγαλύτερου μέρους του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας και της δυτικής Ανταρκτικής», δήλωσε ο κλιματολόγος Μάικλ Μαν στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Αυτό θα βοηθούσε να περιοριστεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε λίγα πόδια μέχρι το τέλος του αιώνα - μια μεγάλη αλλαγή που θα διαβρώσει τις ακτές και θα πλημμύριζε ορισμένα μικρά νησιωτικά κράτη και παράκτιες πόλεις.
Αλλά ξεπεράσει τους 2°C και τα στρώματα πάγου θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, είπε ο Mann, με τη στάθμη της θάλασσας να αυξάνεται έως και 10 μέτρα (30 πόδια) - αν και πόσο γρήγορα θα μπορούσε να συμβεί αυτό είναι αβέβαιο.
Η θέρμανση κατά 1,5°C θα κατέστρεφε τουλάχιστον το 70% των κοραλλιογενών υφάλων, αλλά στους 2°C περισσότερο από το 99% θα χαθεί. Αυτό θα κατέστρεφε τους βιότοπους ψαριών και τις κοινότητες που στηρίζονται στους υφάλους για την τροφή και τα προς το ζην.
Η θέρμανση κατά 2°C, έναντι 1,5°C, θα αύξανε επίσης τον αντίκτυπο στην παραγωγή τροφίμων.
Η καταστροφή των καλλιεργειών λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα οδηγούσε σε ακραίες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και θα έφερνε πείνα σε μεγάλες περιοχές του κόσμου», δήλωσε ο κλιματολόγος Simon Lewis στο University College του Λονδίνου.
Η θερμοκρασία 2°C θα θα μπορούσε επίσης να γιγαντώσει τα κουνούπια που μεταφέρουν ασθένειες όπως η ελονοσία και ο δάγγειος πυρετός, με αποτέλεσμα αυτές να επεκταθούν ανά τον πλανήτη.
Αντιθέτως, το ίδιο φαινόμενο θα εξάλειφε πολλά είδη εντόμων και και ζώων.
Πάνω από 2°C
Ακόμη πιο εφιαλτικό είναι το σενάριο να ανέβει η θερμοκρασία κατά 2,7°C καθώς πλέον πολλές τροπικές και υποτροπικές περιοχές θα γίνονταν μη βιώσιμες. Η βιοποικιλότητα θα μειωνόταν σε τεράστιο βαθμό, η επισιτιστική ανασφάλεια θα αυξανόταν και οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα ξεπερνούσαν την ικανότητα των περισσότερων αστικών υποδομών να αντεπεξέλθουν, τονίζουν οι επιστήμονες.
Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, αυξάνεται ο κίνδυνος ο πλανήτης πασχίζει να «επιζήσει». Το πότε ακριβώς θα φτάσουμε σε αυτά τα σημεία είναι αβέβαιο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την Πέμπτη ότι οι νέες υποσχέσεις που ανακοινώθηκαν στη σύνοδο κορυφής της COP26 - εάν εφαρμοστούν - θα μπορούσαν να κρατήσουν τη θερμοκρασία κάτω από τους 1,8°C, αν και ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν αυτόν τον υπολογισμό. Μένει να δούμε αν αυτές οι υποσχέσεις θα μεταφραστούν σε πραγματική δράση.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters