Το απόγευμα η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου δ.σ. της ΕΝΑΕ

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 15:56
A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η γενική συνέλευση της ΕΝΑΕ για την ανάδειξη νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της Ενωσης. Αργά το απόγευμα οι 261 εκλέκτορες από όλες τις νομαρχίες της χώρας θα εκλέξουν το 21μελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο εν ευθέτω χρόνω, θα εκλέξει το προεδρείο της ΕΝΑΕ.

Μεταξύ των ομιλητών στη γενική συνέλευση ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, στάθηκε στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην περιφερειακή ανάπτυξη και την οικονομική αυτοτέλεια των ΝΑ. Όπως σημείωσε, «η Ν.Α. απαλλάχθηκε από το άγος των προνοιακών επιδομάτων, που το 2004 αντιπροσώπευαν το 79% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της, ενώ της εξασφαλίσθηκαν, για πρώτη φορά, σταθεροί, θεσμοθετημένοι και δυναμικοί πόροι, υπερτριπλάσιοι σε σχέση με το 2004. Εκσυγχρονίσθηκε επίσης το πλαίσιο της χρηματοδότησής της με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων». «Μεταξύ 2004 και 2006 οι πόροι της Ν.Α. υπερτριπλασιάσθηκαν, ενώ το 2007 επέρχεται περαιτέρω αύξηση της τάξεως του 15%. Συνολικά, ο προϋπολογισμός του 2007, μαζί με τους πόρους που άμεσα εισπράττει η Ν.Α., δίνουν τετραπλάσια και παραπάνω έσοδα σε σχέση με τον προϋπολογισμό και τα έσοδα του 2004» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη διαχείριση του Δ’ ΚΠΣ και στον έμμεσο ρόλο που θα έχει η Ν.Α. σ’ αυτόν. «Μπορεί η ΝΑ να ανεχθεί μια έμμεση συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων που αφορούν το Δ’ ΚΠΣ μέσω των περιβόητων αναπτυξιακών υπερπεριφερειών που ουσιαστικά μεταφέρουν ξανά την αρμοδιότητα στην πλατεία Συντάγματος στο κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών;», διερωτήθηκε, «Προφανώς όχι», απάντησε ο ίδιος και πρόσθεσε πως οι μεγάλες προκλήσεις για τη ΝΑ είναι ανοικτές.

Τέλος ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο θέμα των περιφερειαρχών: «Το κύριο αίτημά μας είναι η αιρετή περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Όμως μπορούμε και τώρα μέσα από εσωτερική αποκέντρωση στην Περιφέρεια, να υπάρξει ένας ουσιαστικός ρόλος της Ν.Α.». «Κάποια στιγμή - κατέληξε ο κ. Αποστόλου - θα πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα των αρμοδιοτήτων και των σχέσεων μεταξύ Περιφέρειας και ΝΑ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή