Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Έξω φαίνεται να τα πηγαίνει καλά ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με την εικόνα των ΗΠΑ να έχει βελτιωθεί μετά το «τσαλάκωμα» που υπέστη επί προεδρίας του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Στο εσωτερικό, ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται αλλεπάλληλα πολιτικά πλήγματα και έτσι καθίσταται επισφαλής η πλειοψηφία που κατέχουν οι Δημοκρατικοί στα δύο σώματα του Kογκρέσου εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022. Οι Δημοκρατικοί έχασαν τη Βιρτζίνια στις εκλογές της περασμένης Τρίτης, μία πολιτεία την οποία έλεγχαν τα οκτώ τελευταία χρόνια. Έχασαν μάλιστα την πολιτεία αυτή παρά την επιστράτευση της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ακόμη και του ίδιου του Μπάιντεν στο πλευρό του υποψήφιου κυβερνήτη των Δημοκρατικών.
Στο Νιου Τζέρσεϊ, μια πολιτεία που θεωρείται προπύργιο των Δημοκρατικών, αν και εκλέχτηκε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, οι Ρεπουμπλικανοί ενίσχυσαν τη δύναμή τους. Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα ήταν μια σοβαρή προειδοποίηση για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος το 2020 είχε εύκολα επικρατήσει στις δύο αυτές πολιτείες έναντι του Τραμπ.
Γιατί όμως χάνει τις πολιτειακές εκλογές ο Μπάιντεν; Ο λόγος είναι απλός. Η νίκη του στις προεδρικές εκλογές οφειλόταν στην αποκρουστική εικόνα που έβγαζε προς τα έξω ο Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμη και συντηρητικοί κεντρώοι ψηφοφόροι είχαν στραφεί κατά του τέως Αμερικανού προέδρου, θεωρώντας την πολιτική απομονωτισμού σε διεθνές επίπεδο και το φλερτ με τους λευκούς εθνικιστές και άλλους δηλωμένους ρατσιστές επικίνδυνα για τις ΗΠΑ.
Οι κακές επιδόσεις του στο θέμα της πανδημίας με την αλλοπρόσαλλη στάση του συσπείρωσαν εναντίον του κεντρώους αλλά και πιο αριστερούς ψηφοφόρους που ήλπιζαν σε μια ριζοσπαστικότερη στροφή του Δημοκρατικού Κόμματος.
Κύριο μέλημα ωστόσο πλέον των Αμερικανών δεν φαίνεται να είναι ο Covid-19, αλλά ο πληθωρισμός και η ακρίβεια. Παρότι ο Covid-19 συνεχίζει να στοιχίζει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους κάθε μέρα στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο, μόλις το 12% των ενήλικων Αμερικανών σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos χαρακτήρισαν τα θέματα δημόσιας υγείας όπως ο κορονοϊός βασική εθνική προτεραιότητα, συγκριτικά με 20% τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, σε ποσοστό 73% οι ενήλικοι θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες να επικεντρωθούν στην απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη.
Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια που αυτή φέρνει αλλάζουν τα πολιτικά δεδομένα στις ΗΠΑ και όχι μόνο.