62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - Η τιμή των όπλων

Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2021 09:02

«Σολάρις» του Αντρέι Ταρκόφσκι

A- A A+

Ανταπόκριση: Άκης Καπράνος

Χθες σας γράψαμε για το αφιέρωμα στο Μοντάζ. Αυτό που δεν είπαμε είναι πως εννέα κορυφαίοι μοντέρ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο θα μοιραστούν με το κοινό την πολύτιμη εμπειρία τους σε masterclasses και workshops.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν: Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, μάγος μοντέρ (και μόνιμος συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου). Οι Άνε Εστερούντ & Γιάνους Μπιλέσκοφ Γιάνσεν από τη Δανία, συνεργάτες του Τόμας Βίντερμπεργκ. Ο Γιάννης Χαλκιαδάκης, ο μοντέρ πίσω από τις ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη. Ο Ραούλ Μόρα, μοντέρ του La casa de papel. Ο Λάμπης Χαραλαμπίδης, μοντέρ από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι την Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή. Ο Σερβο-Αμερικανός Ρόλαντ Βάις, με συνεργασίες με τους Μάρτιν Σκορσέζε και Ανγκ Λι. Ο Πάνος Βουτσαράς, με πλούσια εγχώρια και διεθνή εμπειρία. Και η πολυσχιδής Αμερικανίδα συνεργάτις της Σαντάλ Άκερμαν, Κλερ Άθερτον.

Γιώργος Μαυροψαρίδης

Ο κάθε ένας εξ αυτών, θα μπορούσε να είναι επίτιμος καλεσμένος ενός Φεστιβάλ. Και το φοβερό, είναι πως το Φεστιβάλ έδωσε «carte blanche» στους καλεσμένους του, να επιλέξουν μια ταινία που θεωρούν πως ξεχωρίζει για το μοντάζ της. Φεστιβαλικές επιλογές από εξω-φεστιβαλικούς καλλιτέχνες; Ό,τι καλύτερο. Σάββατο βράδυ, για παράδειγμα, έχει «Σολάρις» του Αντρέι Ταρκόφσκι – επιλογή του Πάνου Βουτσαρά.

Πάνος Βουτσαράς

Και θα τα δούμε σινεμά. Κακά τα ψέματα, όλοι χαιρόμαστε που επιτέλους θα χορτάσουμε Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε κινηματογραφικές αίθουσες – και όχι στο σπίτι μας – και όλοι φοβόμαστε που βλέπουμε τα κρούσματα στην Βόρεια Ελλάδα να βαράνε κόκκινο. Αυτό είναι το κλίμα, αλλά κάπως το παίρνουμε και πάνω μας: αν δειλιάσουμε κι εμείς, ποιος θα υπερασπιστεί αυτό το σινεμά; Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, το ταμείο θα δουλεύει πάντα όταν η αίθουσα θα προβάλλει τον τελευταίο Μποντ ή ένα κάποιο σίκουελ. Τι συμβαίνει με το άλλο σινεμά; Ε, πανωλεθρία συμβαίνει. Στη Γαλλία υπολογίζουν πως έχουν χάσει ανεπιστρεπτί τουλάχιστον το 20% των θεατών. Φανταστείτε εδώ: 25 χρόνια πίσω, το «Δαμάζοντας τα κύματα» του Λαρς Φον Τρίερ ξεπερνούσε τα 200.000 εισιτήρια. Αν έβγαινε σήμερα, θα έκανε 5.000 με το ζόρι – και θα χειροκροτούσαμε. Εκεί έχει φτάσει η κατάσταση.

Στο μεταξύ, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης απέκτησε και ένα τρίτο διαγωνιστικό τμήμα! Προσέξτε: Συνολικά 14 ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 62ου ΦΚΘ, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Στο δε διαγωνιστικό τμήμα του «Γνωρίστε τους Γείτονες», βλέπουμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Και από φέτος, το >>Film Forward αποκτά διαγωνιστικό χαρακτήρα και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες. Συνολικά 11 ταινίες συμμετέχουν στο τμήμα, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Το Σαββατοκύριακο θα δούμε πολύ σινεμά…

Προτεινόμενα για εσάς