Η Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ κατηγόρησε τους συμμετέχοντες στην παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα για αδράνεια στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης. «Δεν είναι μυστικό ότι η διάσκεψη για το κλίμα απέτυχε», υπιστηριξε η Τόυνμπεργκ μιλώντας στη διαδήλωση του κινήματος «Fridays for Future» στη Γλασκώβη.
«Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων γνωρίζουν ακριβώς ποια μέτρα χρειάζονται για να αποτραπεί μια κλιματική καταστροφή» είπε η Τούνμπεργκ. «Πρόκειται για μια εκδήλωση δημοσίων σχέσεων όπου γίνονται ωραίες ομιλίες και αναλαμβάνονται ωραίες δεσμεύσεις και στόχοι. Αλλά στην πραγματικότητα θέλουν απλώς να διατηρήσουν το status quo», τόνισε η νεαρή Σουηδέζα ακτιβίστρια. «Δεν χρειαζόμαστε κενά λόγια και υποσχέσεις», πρόσθεσε.
Στη Γλασκώβη, χιλιάδες νέοι ακτιβιστές για το κλίμα αξίωσαν πιο συγκεκριμένη δράση από τη διάσκεψη.
«Τα ορυκτά καύσιμα δεν έχουν μέλλον» ή «Υπερασπίστε το μέλλον» έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών.
Μια νεα, μεγαλη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί και για αύριο Σάββατο στη Γλασκώβη, καθώς αναμένονται έως και 50.000 συμμετέχοντες.
«Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, βλέπουμε για άλλη μια φορά πολιτικούς να λένε μεγάλα λόγια και να δίνουν μεγάλες υποσχέσεις» δήλωσε η ακτιβίστρια Μπιτζιλεκη Τζονέλ από τις Φιλιππίνες. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια δραστική μείωση των εκπομπών CO2 και αποζημίωση από το βορρά προς το νότο για μέτρα προσαρμογής για την προστασία του κλίματος και την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών.Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων», πρόσθεσε.
Η Κενυάτισσα ακτιβίστρια Ελίζαμπεθ Ουαθούτι κάλεσε τις πλουσιότερες χώρες να ανταποκριθούν στην «ιστορική τους ευθύνη». «Μέχρι στιγμής δεν το έχουν κάνει», πρόσθεσε.
Η επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα Πατρίσια Εσπινόζα χαρακτήρισε επίσης δικαιολογημένα τα αιτήματα της νεολαίας.
«Κατανοώ τον θυμό»
Η σύνοδος COP26 του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της Σκωτίας θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου. Εκπρόσωποι 197 εθνών διαπραγματεύονται στη Γλασκώβη για την περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού του 2015
για την προστασία του κλίματος. Η συμφωνία προβλέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη πολύ κάτω από τους δύο βαθμούς, ιδανικά 1,5 βαθμούς, σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Οι ειδικοί και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ο πλανήτης οδεύει προς το παρόν σε υπερθέρμανση κατά 2,7 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα.
Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα, Άλοκ Σάρμα, εξέφρασε την κατανόηση για την οργή πολλών νέων για την προστασία του κλίματος που είχε καθυστερήσει πάρα πολύ. «Το καταλαβαίνω, έχω και εγώ δικά μου παιδιά», είπε. «Παλεύω κυριολεκτικά μέρα και νύχτα για να κρατήσω τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου ζωντανό », είπε.
Ταυτόχρονα, ο Σάρμα αναφέρθηκε στις τελευταίες υποσχέσεις που δίνουν ελπίδα: για παράδειγμα, τη δέσμευση των μεγάλων οικονομικών χωρών της G20 να μην επιδοτήσουν την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα με δημόσιους πόρους. Το νέο σύμφωνο 100 κρατών για να σταματήσει η αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030 είναι επίσης πρωτοποριακό. Αλλά παραδέχτηκε: «Μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».