Ικανοποίηση Ουάσινγκτον και Μόσχας για τη συμφωνία με Β. Κορέα

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007 18:27
A- A A+

Σημαντικό βήμα προς την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε σήμερα ο Λευκός Οίκος την εξαμερή συμφωνία που επετεύχθη στο Πεκίνο όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/02/13/1302072.htm .

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και της κορεατικής χερσονήσου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου.

Ωστόσο όπως επεσήμανε, αν η Πιονγιάνγκ αρνηθεί να τηρήσει τη συμφωνία, «εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα (επιβολής) κυρώσεων μέσω της διεθνούς κοινότητας», σημειώνοντας παράλληλα ότι βάσει της συμφωνίας η Βόρεια Κορέα είναι τώρα υποχρεωμένη να αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες των πυρηνικών της προγραμμάτων.

Ο Σνόου κατέληξε λέγοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα κάνει δήλωση για την εξαμερή συμφωνία αργότερα σήμερα.

Η Μόσχα από την πλευρά της τόνισε πως η συμφωνία αυτή θα δώσει μια επιπλέον ώθηση στη διαδικασία των εξαμερών διαπραγματεύσεων με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. «Τα αποτελέσματα (των διαπραγματεύσεων στο Πεκίνο) επιτρέπουν να δοθεί μία επιπλέον ώθηση στην εξαμερή διαδικασία, της οποίας τελικός στόχος είναι η εγγύηση της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και της δημιουργίας των συνθηκών για ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην βορειοανατολική Ασία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι το πρώτο πραγματικό βήμα που γίνεται για να προχωρήσει η αποπυρηνικοποίηση και να υπάρξουν θετικές συνέπειες μακροπρόθεσμα», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή