Ρωσία: Δεύτερη απέλαση δημοσιογράφου μέσα σε λίγους μήνες

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 14:12
UPD:14:23
REUTERS/LINDSEY WASSON
A- A A+

Στην απέλαση του ολλανδού δημοσιογράφου Τομ Βένινκ προχώρησε η Μόσχα, με τις  ρωσικές αρχές να κάνουν λόγο για «διοικητικές παραβιάσεις».

Οι ρωσικές αρχές επεσήμαναν δύο «παραβιάσεις» από το 2019 και το 2020 ως αιτία για την απέλαση του δημοσιογράφου. Στον Βένινκ επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα, ένα επειδή δεν κατέγραψε έγκαιρα τη διεύθυνση κατοικίας του στη Μόσχα και ένα άλλο επειδή επισκέφθηκε την αυτόνομη επαρχία Τσουκότκα στην ανατολική Ρωσία χωρίς άδεια από τον κυβερνήτη της περιοχής.

Τη Δευτέρα, ο ανταποκριτής της ολλανδικής εφημερίδας de Volkskrant προσπάθησε να ανανεώσει τη διαπίστευσή του στον Τύπο, αλλά ενημερώθηκε ότι η άδεια παραμονής του θα ανακληθεί και ότι έπρεπε να φύγει από τη χώρα εντός τριών ημερών, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Βένικ απαγορεύεται πλέον να εισέλθει στη Ρωσία μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Σε ανακοίνωσή του, το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «η Ολλανδία θεωρεί απαράδεκτο όταν ένας δημοσιογράφος αναγκάζεται να εγκαταλείψει μια χώρα».

Ο Βένινκ δεν είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που εκδιώχθηκε φέτος από τη Ρωσία. Τον Αύγουστοαναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα και η ανταποκρίτρια του BBC Σάρα Ρέινσφορντ αφού θεωρήθηκε απειλή για την εθνική ασφάλεια από τις κρατικές αρχές. Σε μια δήλωση μετά την απέλασή της, η Ρέινσφορντ είχε γράψει: «Η Ρωσία… δεν προσποιείται πλέον ότι είναι δημοκρατία».

Η απέλαση του Βένινκ αποτελεί άλλη μία ένδειξη των τεταμένων σχέσεων Ολλανδίας-Ρωσίας. Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από το κρατικό πρακτορείο Τύπου Rossiya Segodnya τη Δευτέρα, ο ρώσος πρεσβευτής στην Ολλανδία Αλεξάντερ Σούλγκιν δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών «δεν είναι καθόλου καλή».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή