«Πολύ μεγάλες παρεμβάσεις» για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων χαρακτήρισε ο Γιάννης Οικονόμου τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητοτσάκη για την περαιτέρω αύξηση του κατώταου μισθού το 2022 και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα το 2022 για τους παραγωγούς που είναι μέλη συνεταιρισμών και οι νέοι αγρότες. Αναφερόμενος στα νέα μέτρα και τα ποσοστά εμβολιασμών, σημείωσε ότι ήδη καταγράφεται σημαντική αύξηση των ραντεβού.
Αναλυτικότερα, σχολιάζοντας το νέο πλαίσιο τωνμ μέτρων που θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο, ο κυβερνητκός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αν και εστιάζουν στους ανεμβολίαστους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, ούτε για τους ανεμβολίαστους ούτε για τους επιχειρηματίες.
Όπως είπε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 αποφασίστηκαν για δύο λόγους:
- Πρώτον, διότι είναι μια έμμεση πίεση να πειστεί περισσότερος κόσμος να εμβολιαστεί
- και δεύτερον, για να προστατευτούμε όλοι οι υπόλοιποι.
Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να εμβολιαστεί, είπε, τονίζοντας μάλιστα ότι ήδη καταγράφεται μία σημαντική αύξηση των νέων ραντεβού.
«Είμαστε στα 30.000 την ημέρα, από εκεί που ήμασταν 7.000-8.000 την ημέρα το προηγούμενο διάστημα. Νομίζω ότι και το πλαίσιο των μέτρων βοηθά. Θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή με όλους τους τρόπους, ενημερωτικά, με καμπάνιες, με τους επιστήμονες μπροστά, με τα στοιχεία που δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ζωή, δεν είναι διχασμός. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε, στηρίζοντας και το Σύστημα Υγείας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο «προφανώς και πρέπει να συνδέεται το πιστοποιητικό με την πληρότητα των αντισωμάτων.
Σε ό,τι αφορά τους ναούς, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι υπάρχουν μέτρα. «Η Κυβέρνηση όταν χρειάστηκε, με απόφασή της, έκλεισε, για πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία, τους ναούς. Έκλεισαν οι εκκλησίες όταν έπρεπε να κλείσουν. Και σωστά έκλεισαν και δεν υπολόγισε ο Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση τότε, ούτε πολιτικό κόστος, ούτε δυσαρέσκεια, ούτε το πόσο εξαγριώθηκαν αρκετοί από τους συμπολίτες μας. Αυτό έπρεπε να γίνει και αυτό έγινε διότι την πανδημία δεν την προσεγγίζουμε με όρους ψηφοθηρικούς Δεν μετράμε με βάση τη δημοφιλία τα μέτρα, αλλά με βάση την αναγκαιότητα και κυρίως την αποτελεσματικότητά τους. Και αυτή είναι μια μεγάλη μας διαφορά που έχει αναδειχθεί στη διαχείριση της πανδημίας από το ξεκίνημά της μέχρι και τώρα».
Τέλος, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά ενώ τις ώρες αιχμής υπάρχει πρόβλημα σε όλο τον κόσμο «Κυκλοφορούν σήμερα τις ώρες αιχμής 1.200 λεωφορεία, όταν πριν από δυόμισι χρόνια κυκλοφορούσαν 850. Έχουν προστεθεί στο σύστημα οδηγοί. Έχουν πυκνώσει τα δρομολόγια κορμού στο κέντρο της Αθήνας, έτσι ώστε οι αναμονές, εκεί που υπάρχει περισσότερη κίνηση, να είναι μικρότερες. Οι χρόνοι στα δρομολόγια στο μετρό και τον ηλεκτρικό, κυρίως τις ώρες αιχμής έχουν περιοριστεί επίσης στα 3,5 και 4 λεπτά από τα 6,5 με 7-7,5 που ήταν».
«Προφανώς και πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για να γίνουμε καλύτεροι», πρόσθεσε.