Κλίμα... υποκρισίας

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 12:00
REUTERS/POOL
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Υπάρχει κάτι τρομακτικό στην πραγματικότητα, μόνο που δεν μπορώ να προσδιορίσω τι είναι». Το ‘λεγε η Μόνικα Βίτι στην «Κόκκινη Έρημο» του Αντονιόνι, αλλά στο έρμο το κλιματικό μάλλον μπορούμε να το συγκεκριμενοποιήσουμε. Όλοι επαναλαμβάνουν τι πρέπει να γίνει, για να μην έχουμε την τύχη των δεινοσαύρων, αναλαμβάνουν και τον ρόλο που ανταποκρίνεται στην εποχή, αλλά τα προσωπεία δεν μπορούν να κρύψουν ποιοι μπορούν να είναι. Πάρτε, για παράδειγμα, τους μεγιστάνες Μπιλ Γκέιτς και Τζεφ Μπέζος.

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η COP26, παρά τις διακηρυγμένες πράσινες ευαισθησίες τους, επέλεξαν να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Γιατί μπορούν.

Ο «Βασίλης» της Microsoft διοργάνωσε βασιλικό πάρτι για τα 66α του γενέθλια (στις 28 Οκτωβρίου) σε γιοτ στην Τουρκία, στο οποίο πήγε ο «Μr Amazon» με το ιδιωτικό του ελικόπτερο από το δικό του γιοτ στα τουρκικά παράλια.

Οι 50 καλεσμένοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από το megayacht «Lana» στο απομονωμένο beach bar, που έκλεισε ο Γκέιτς στον κόλπο Μπουγιούκ Μποντζουκλού, απέναντι από τη Ρόδο. 

Σούπερ γιοτ και ελικόπτερα απογείωσαν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Έτσι συνεισφέρουν όσοι ξέρουν και βιβλίο με τίτλο «Πώς να αποτρέψουμε μία κλιματική καταστροφή: Οι λύσεις που έχουμε και οι καινοτομίες που χρειαζόμαστε» στη δημόσια συζήτηση εισφέρουν.

Έχουν χιούμορ οι ελίτ. Ακόμη και οι θεσμοί. O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στη διεθνή σύνοδο του ΟΗΕ στη Γλασκόβη είπε πως ακόμη και οι στρατοί πρέπει να «πρασινίσουν», μολονότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των στρατιωτικών δραστηριοτήτων (συρράξεις, πόλεμοι, ασκήσεις κλπ.).

Μάλιστα, ανέφερε ως υποδειγματική τη χρήση ηλιακών πάνελ από τον αμερικανικό στρατό για την ηλεκτροδότηση ορισμένων εγκαταστάσεών του.

Κάπως έτσι θα εγκατασταθούν οικολογικές επεμβάσεις με συμβολικές παρεμβάσεις. Μόνο που η φύση αδιαφορεί για τα συμβολικά. Όπως τα 100 δισ. ταμείο από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου για τις φτωχές πληγείσες χώρες, και έξι χρόνια μετά, τίποτα και όλα καλά.

«Στον αγώνα με την κλιματική αλλαγή χάνουμε 5-1 στο ημίχρονο, αλλά μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή».

Άσο ημίχρονο, δύο τελικό, κύριε Τζόνσον; Και μετά ξυπνήσαμε, μα για το «πράσινο πλυντήριο» δεν μιλήσαμε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή