Μήνυμα Παπούλια προς Αγκυρα και Σκόπια

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2007 12:36
A- A A+

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε ομιλία του κατά την ανακήρυξή του ως επιτίμου διδάκτορος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Αγιος Κλήμης Αχρίδος».

Στην ομιλία του, υπό τον τίτλο «Η Βουλγαρία στην Ε.Ε. και η ελληνοβουλγαρική φιλία», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «η Ευρώπη πιστεύει πια ότι η παγκόσμια τάξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να βασίζεται στον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων και στον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Γι αυτό -υπογράμμισε απευθυνόμενος σαφώς προς την ¶γκυρα και τα Σκόπια- και θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας με υποψήφια μέλη οφείλουν να είναι σχέσεις αρχών, όπου διαιρέσεις κρατών, κατοχές εδαφών, παραχάραξη της ιστορίας ή επιλεκτική αποδοχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν αποτελούν αποδεκτές προσεγγίσεις».

Παράλληλα ο κ. Παπούλιας παρουσίασε τη σταθερή θέση του για την Ευρώπη, θέση η οποία συνοψίζεται στη φράση ότι «δημοκρατία και μη ανθρωποκεντρική ανάπτυξη δεν μπορούν να συνυπάρξουν».

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. κάνοντας λόγο για «ιστορική εξέλιξη, στρατηγικής σημασίας» για τις δύο χώρες και τα Βαλκάνια, σημείωσε ότι από την εποχή που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών θεωρούσε «τη διεύρυνση στη ΝΑ Ευρώπη ως μια νομοτελειακή πορεία για την Ένωση» και υπογράμμισε πως η Βουλγαρία «πέτυχε ένα πολιτικό, θεσμικό και οικονομικό θαύμα, ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος της σε μια ένωση κρατών, που, παρά τις όποιες αδυναμίες της αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα ανάπτυξης, ποιότητας δημοκρατίας και συστήματος αξιών». Επιπρόσθετα τόνισε πως η ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. αποτελεί «το πρώτο βήμα για μια νέα πολιτική πραγματικότητα στον βαλκανικό χώρο, μια πραγματικότητα ξένη προς τις εθνικές αντιθέσεις και την οικονομική δυσπραγία».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε στη Σόφια διαδοχικές εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους αρχηγούς του κόμματος "Δημοκράτες για ισχυρή Βουλγαρία" Ιβάν Κόστωφ, της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" Πέταρ Σογιάνωφ καθώς και με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλγαριας Ζέλιου Ζέλεφ.

Ο κ. Παπούλιας αναχωρεί αργά το απόγευμα για το Βουκουρέστι, οπου θα πραγματοποίησει διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή