Συνάντηση Ν. Κακλαμάνη - Μ. Λιάπη για την υπογειοποίηση του Προαστιακού

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2007 12:45
UPD:12:53
A- A A+

Με επίκεντρο το θέμα της υπογειοποίησης του προαστιακού σιδηροδρόμου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα όρια του δήμου Αθηναίων για την υπογειοποίηση του Προαστιακού, προκειμένου αυτός να φτάνει μέχρι τον Πειραιά.

Οπως δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης, είναι η πρώτη επίσημη διαβούλευση που γίνεται για το συγκεκριμένο θέμα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι με τον υπουργό Μεταφορών συμφώνησαν στα περισσότερα, αλλά όχι στο εκατό τοις εκατό. Για το λόγο αυτό θα γίνει και νέα συνάντηση προκειμένου να διευθετηθούν κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες. Ο δήμαρχος Αθηναίων εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία, η οποία, όπως τόνισε, τελεί υπό την αίρεση για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε ότι μέχρι την άνοιξη ο Προαστιακός θα φτάνει στον Πειραιά και ότι σταδιακά θα γίνει υπογειοποίηση τμημάτων στα όρια του δήμου Αθηναίων (στην περιοχή Σεπολίων), καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνει υπογειοποίηση ολόκληρης της γραμμής. Ο επίγειος χώρος πάνω από τα έργα υπογειοποίησης θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος αναψυχής, στάθμευσης και κάθετης κυκλοφορίας οχημάτων.

Εκτός από την υπογειοποίηση του Προαστιακού, εξετάστηκαν και άλλες παρεμβάσεις αφενός για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Τρεις Γέφυρες - Πειραιάς και αφετέρου γενικότερα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πρωτεύουσας στο πλαίσιο υλοποίησης του Συγκοινωνιακού Χάρτη της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα εξετάστηκαν :

- Η κατασκευή της νέας Ανισόπεδης Κάτω Οδικής Διάβασης Δομοκού πλησίον της οδού Σεπολίων με δύο λωρίδες κυκλοφορίας για την οδική απρόσκοπτη ενοποίηση των εκατέρωθεν περιοχών.

- Η κατασκευή του νέου Ανισόπεδου Κόμβου στην οδό Πέλοπος στην περιοχή της συμβολής των οδών Δηληγιάννη - Κωνσταντινουπόλεως - Λένορμαν με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Ως αποτέλεσμα θα καταργηθεί η υπάρχουσα Ισόπεδη Διάβαση Οχημάτων στην οδό Λένορμαν.

- Η κατασκευή δέκα νέων ¶νω Διαβάσεων πεζών στο τμήμα μεταξύ Τριών Γεφυρών και Ρούφ. Η μία ¶νω Διάβαση Πεζών στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών θα επεκταθεί πάνω από την οδό Δηληγιάννη μέχρι τον χώρο αθλοπαιδιών του Δήμου Αθηναίων.

- Η κατασκευή νέας Κάτω Διάβασης Πεζών στον χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών για την πλήρη και ευχερή ενοποίηση των εκατέρωθεν περιοχών με άμεση σύνδεση με το ΜΕΤΡΟ και πρόσβαση στις αποβάθρες.

Τέλος, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να δοθούν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη στο δήμο Αθηναίων για το κτίριο που πρόκειται να κατασκευάσει ο ΟΣΕ σε οικόπεδο που βρίσκεται μεταξύ των σταθμών Λαρίσης και Πελοποννήσου, στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών και του Σιδηροδρομικού Μουσείου, χώρων πάρκινγκ, συνεδριακού κέντρου, εστιατορίων, καταστημάτων κ.α.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή