Κ. Μητσοτάκης: Πανδημία ανεμβολίαστων πλέον η κρίση - Οικονομία και κοινωνία δεν κλείνουν

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 12:13
UPD:13:26
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Για μία πανδημία των ανεμβολίαστων μίλησε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο και των νέων περιορισμών, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι οποίοι στοχεύουν αποκλειστικά σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Τόνισε την ανάγκη να ενταθούν οι εμβολιασμοί, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τρίτη δόση και απέκλεισε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο νέου lockdown, ξεκαθαρίζοντας πως «οικονομία και κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν». 

Σε ομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες μάλιστα πρόσθεσε πως  αυτή είναι και η προσέγγιση όλων των χωρών που δοκιμάζονται σήμερα από την πανδημία. Σύμφωνα με πηγές ο πρωθυπουργός σημείωσε τα ακόλουθα: 

-Το  σημαντικό είναι να μην βλέπετε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων. Τα κρούσματα είναι αυξημένα και υπάρχει αυξητική τάση, αυτό δεν αμφισβητείται, όμως ταυτόχρονα είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στα τεστ. Άρα, αυτό το οποίο μας απασχολεί περισσότερο είναι η θετικότητα και λιγότερο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων

-Ναι έχουμε μία πίεση στο ΕΣΥ, όχι ευκαταφρόνητη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καμία σχέση με αυτό το οποίο είχαμε δει πέρυσι τον Νοέμβριο. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι αυτή τη φορά. Αλλά αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο να μην πάμε σε lockdown.

-Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας συμπεριλαμβανομένης και της εξατομικευμένης επικοινωνίας για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το σωστό.


 «Γνωρίζουμε πια, μας έχετε ενημερώσει επιστημονικά και έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα ότι το τείχος ανοσίας αρχίζει μετά το εξάμηνο ειδικά στις μεγάλες ηλικίες να παρουσιάζει ρωγμές και ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η τρίτη ενισχυτική δόση, η οποία θα ανοίξει για όλο τον πληθυσμό από αυτήν την Παρασκευή», επισήμανε και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που κάποιος έχει συμπληρώσει εξάμηνο,« τον ενθαρρύνουμε, του ζητάμε να σπεύσει να κάνει την τρίτη δόση έτσι ώστε να ενισχύσει την άμυνα του» συμπλήρωσε. «Η σημερινή μας εκδήλωση γίνεται δυστυχώς στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά κι ενώ ταυτόχρονα η υγειονομική κρίση έχει πλέον μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας χαιρετισμό στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», την οποία διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως εξήγησε, είναι πολύ πιο εύκολο να πειστούν οι πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί να κάνουν την τρίτη δόση από το να πειστούν εκείνοι που δυστυχώς ακόμα και σήμερα, αντιμετωπίζουν το εμβόλιο με μεγάλο σκεπτικισμό, επιφυλακτικότητα ή σε πολλές περιπτώσεις και με απόλυτη άρνηση. 

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, σχολίασε ότι «από τη στιγμή που έχουμε στη διάθεση μας το εμβόλιο, η οικονομία και κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν» και συμπλήρωσε ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δε θα χάσουν τα δικαιώματα, τα οποία απέκτησαν. Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, επισήμανε ότι θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, με περισσότερα τεστ ώστε να προστατεύονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους. 

«Με την έγκαιρη διάγνωση μπορούν να αποφευχθούν πρόωροι θάνατοι»

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την Επιτροπή για την πρωτοβουλία της, που δίνει την ευκαιρία για μία ώσμωση πολλών διαφορετικών φορέων επί κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στον τομέα της Υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το θέμα της αποκτά «μία τραγική επικαιρότητα κυρίως όμως αποκτά και επείγοντα χαρακτήρα» και επεσήμανε ότι «έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης. Θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50-69 ετών που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης». Πρόσθεσε ότι από τις αρχές του 2022 αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας. 

«Πρόκειται για τις αιτίες που το γνωρίζετε καλά προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες πολλοί απ' αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου -κι εκεί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία- μ' έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε: «καθιερώσαμε δύο μήνες αφότου αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης στη χώρα επιτέλους, την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους». Ανέφερε δε ότι πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία που πολλοί υποστήριζαν ότι θα ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη αλλά όπως είπε το στοίχημα αυτό κερδήθηκε όπως θα πρέπει να κερδηθούν και άλλα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

«Η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και βέβαια η εφαρμογή του εμβληματικού σχεδίου Σπύρος Δοξιάδης για την πρόληψη. Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο λαμβάνει και πρόνοιες για τη φαρμακευτική δαπάνη γιατί η περίθαλψη, η φροντίδα των χρόνιων νοσημάτων -αν και αφορούν ένα μικρό υποσύνολο του πληθυσμού μας- απορροφούν την πλειοψηφία των δαπανών, των πόρων που κατευθύνονται προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «στο πλαίσιο λοιπόν της αύξησης της πρόσβασης ασθενών σε φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις».

Επιβράβευση της καινοτομίας

Ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του, αναφερόμενος στην σημασία της πρόσβασης σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, είπε πως «ήδη επτά ομάδες καινοτόμων φαρμάκων, μέρος των οποίων αφορούν και τις χρόνιες παθήσεις έχουν υποδειχθεί από το υπουργείο για διαπραγμάτευση».

Και επεσήμανε: «Επιπλέον με τα κίνητρα που δίνουμε με το επενδυτικό clawback, ένα μέτρο το οποίο έχει αποδειχθεί στην πράξη εξαιρετικά επιτυχημένο επιβραβεύουμε τις εταιρίες που επενδύουν στην καινοτομία και στις κλινικές δοκιμές ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε νέες θεραπείες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή