«Το πρώτο θύμα της απαγόρευσης των αμβλώσεων» στην Πολωνία

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 11:27
UPD:11:46
REUTERS/KACPER PEMPEL
A- A A+

Ο θάνατος μιας εγκύου στην Πολωνία έχει πυροδοτήσει νέα πολιτική διαμάχη, με τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και την αντιπολίτευση να ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση και την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων που επέβαλε στη χώρα.

Στις 22 Οκτωβρίου 2020 το Συνταγματικό Δικαστήριο, με τη στήριξη της συντηρητικής, λαϊκιστικής κυβέρνησης, απαγόρευσε τις αμβλώσεις σε περίπτωση σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου. Η διακοπή της κύησης επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Η απόφαση εξαιρεί τα εμβρυϊκά ελαττώματα, τα οποία αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκτρώσεων στη χώρα.

Ο θάνατος μιας 30χρονης γυναίκας σε νοσοκομείο της Pszczyna, στη νότια Πολωνία, είναι ο πρώτος που συνδέθηκε δημόσια με την απόφαση. Το περιστατικό χρονολογείται τον Σεπτέμβριο, αλλά έγινε γνωστό για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο προκαλώντας οργή σε πολλούς πολίτες που βγήκαν στους δρόμους στη Βαρσοβία, την Κρακοβία και αλλού το βράδυ της Δευτέρας.  

Η 30χρονη πέθανε από σηπτικό σοκ στην 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. Οι γιατροί δεν έκαναν έκτρωση, παρόλο που από το έμβρυο έλειπε αμνιακό υγρό, όπως ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι είναι το πρώτο άτομο που πεθαίνει ως αποτέλεσμα του πρόσφατου νόμου της Πολωνίας για τις αμβλώσεις.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή