«Δεν πιάνει σε μας η ιδεολογική τρομοκρατία και πίεση» τονισε η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τις κατηγορίες σε βάρος του ΚΚΕ ότι λειτουργεί ως «αριστερός ψάλτης της Δεξιάς».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μεταξύ άλλων η κ. Παπαρήγα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Διατηρώ απόλυτο σεβασμό στα πολιτικά "τσιτάτα" που χρησιμοποιούνται από τα κόμματα, και παρότι αρκετοί δημοσιογράφοι θα βρουν μη πολιτική την τοποθέτησή μου, σας λέω ότι αυτά που εμείς στο ΚΚΕ, επεξεργαζόμαστε διανοητικά, περνάνε απευθείας και στην καρδιά και στα λόγια και στις πράξεις του κόμματος. Δεν λέμε άλλα, και άλλα κάνουμε».
Με τον τρόπο αυτό συμπλήρωσε η κ. Παπαρήγα «προσφέρουμε τη δυνατότητα μιας οξυμένης ιδεολογικής, πολιτικής και καθαρής αντιπαράθεσης και ότι προκύψει από αυτή: Θέλω να πω σε μερικούς, μη θεωρήσουν ότι η ιδεολογική τρομοκρατία και πίεση πιάνει σε μας. Δεν πιάνει».
Η κ. Παπαρήγα τόνισε την αντίθεση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος λέγοντας ότι «δεν επιθυμούμε να προστεθούν νέα εμπόδια στην πάλη του λαού για τη βελτίωση της ζωής και των δικαιωμάτων τους».
Ζήτησε παράλληλα από το λαό να μη νιώθει δέος και πνεύμα υποταγής στα αναθεωρούμενα άρθρα, αλλά με εμπιστοσύνη στο δίκιο του, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, που να επιβάλει ένα νέο λαϊκό σύνταγμα. Όπως είπε, το Σύνταγμα είναι ένας νόμος. «Δεν είναι κανένα εικόνισμα να το προσκυνάμε. Είναι ένας νόμος που τον φτιάχνουν συγκεκριμένες πλειοψηφίες, και το νόμο αυτό μπορούν και πρέπει να τον καταργήσουν, και μάλιστα όσο γίνεται περισσότερα άρθρα του να τα κάνουν ανενεργά, οι λαϊκές πλειοψηφίες».
Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, «το ψητό» στην αναθεώρηση είναι η Παιδεία και τα δάση, επικρίνοντας τη ΝΔ ότι επιδιώκει να «καθαρίσει» το συνταγματικό έδαφος για αλλαγές επί το αντιδραστικότερο.
Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η γραμματέας του ΚΚΕ παρατήρησε πως αφού η κυβέρνηση έχει την τόλμη να φέρνει τέτοιες αντιλαϊκές διατάξεις, γιατί δεν φέρνει - στα πλαίσια του αστικού εκσυγχρονισμού - μια διάταξη για «χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος». Αυτή θα ήταν η μοναδική διάταξη που θα ψηφίζαμε, ανέφερε η κ. Παπαρήγα.