Η Τουρκία απελαύνει Σύρους με αφορμή... τις μπανάνες

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 07:17
UPD:07:21
REUTERS/LAI SENG SIN
A- A A+

Αστειευόμενοι μπροστά στην κάμερα Σύροι πρόσφυγες συμμετέχουν τρώνε μπανάνες και προκαλούν τους φίλους τους να κάνουν το ίδιο. Τα βίντεό τους γίνονται viral στα τουρκικά social media.

Μοιάζει αρκετά αθώο και κάτι συνηθισμένο για τους χρήστες του TikTok και άλλων πλατφόρμων. Αλλά για τις τουρκικές αρχές είναι ... ύποπτο και επικίνδυνο.

Τις τελευταίες ημέρες οι αρχές έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά Σύρων, εγκαλώντας τους για «υποκίνηση μίσους» καθώς όπως λένε τρώνε μπανάνες «με προκλητικό τρόπο». Αρκετοί έχουν σύμφωνα με το BBC συλληφθεί και έρχονται αντιμέτωποι με απέλαση.

Πώς άρχισαν όλα

Το λεγόμενο «banana challenge» ξεκίνησε από ένα βίντεο στο οποίο Σύροι και Τούρκοι είχαν μία έντονη αντιπαράθεση για την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία σήμερα και ειδικά την ελεύθερη πτώση της λίρας και τον εκρηκτικό πληθωρισμό. Στο βίντεο, που έγινε viral, μία προσφυγοπούλα από τη Συρία υπερασπίζεται την εργασιακή ηθική των προσφύγων.

Αγανακτισμένοι Τούρκοι της απαντούν ότι Σύροι και Αφγανοί παίρνουν τις δουλειές τους. Ένας εξ αυτών λέει: «Βλέπω Σύρους να αγοράζουν στις λαϊκες αγορές πολλά κιλά μπανάνες και εγώ δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να αγοράσω ούτε μία». Η φράση αυτή αρκούσε για να προκληθεί η «φρενίτιδα» με τα σαρκαστικά βίντεο.

Οι Σύροι δημιουργοί των βίντεο έσπευσαν να τονίσουν ότι τα βίντεο δεν έχουν ως στόχο να χλευάσουν τους Τούρκους, αλλά να σχολιάσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως και τις ρατσιστικες απόψεις περί προσφύγων που κλέβουν τις δουλειές και το εισόδημα των ντόπιων. Η τουρκική αστυνομία είχε διαφορετική γνώμη.

Την περασμένη Πέμπτη συνέλαβε τουλάχιστον 11 Σύρους και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι θα απελαθούν μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή