Καραντίνα και κρούσματα: μια σχέση δυσανάλογη

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 07:00
UPD:07:28
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Ανθής  Αγγελοπούλου
[email protected]

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες οριζόντια μέτρα με στόχο να ανακόψει τη διασπορά του κορονοϊού. Μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι ωστόσο δεν φαίνεται να πτοούνται. Στις ΜΕΘ πάνω από 400 άτομα δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή. Πολλοί εξ αυτών είναι φίλοι μας, συνεργάτες, συγγενείς όλων των ηλικιών, διότι ο ιός απέδειξε ότι δεν σέβεται τίποτα και κανέναν. Η χώρα καταγράφει έναν σημαντικό αριθμό απωλειών, ξεπερνώντας πλέον τις 16.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας. Το μεγάλο μας «όπλο», το εμβόλιο, και το πολυσυζητημένο Σχέδιο Ελευθερία δεν πέτυχαν τον στόχο.

Ελάχιστοι εμβολιασμοί σε καθημερινή βάση. Για υποχρεωτικότητα ούτε λόγος. Βγήκαν όλοι στους δρόμους για να δηλώσουν την αντίθεσή τους, με πρώτους τους υγειονομικούς. Ωστόσο, δεν μπορώ να μη διερωτηθώ, οι άνδρες γιατί αρνούνται τον εμβολιασμό όταν στον στρατό τούς χορηγούνται εμβόλια για τα οποία καμία γνώση δεν λαμβάνουν; Επίσης, στην προκειμένη περίπτωση τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. 

Οι υγειονομικοί δίνουν τη δική τους μάχη όχι μόνο να αντέξουν, αλλά και να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες, ώστε να καταφέρουν να βγάλουν όσο το δυνατόν πιο πολλούς υγιείς μέσα από τα νοσοκομεία. Τους τελευταίους μήνες έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αρνητισμό των ασθενών που δεν θέλουν να διασωληνωθούν ή την υπερ-ενημέρωσή τους, καθώς μπαίνουν στο νοσοκομείο και έχουν την απαίτηση ο γιατρός να τους χορηγήσει το φάρμακο της αρεσκείας τους, γιατί έτσι έχουν διαβάσει.

Η στρατηγική διαχείριση της πανδημίας έγινε αντικείμενο αντιπαραθέσεων, ενώ τα συνδικαλιστικά όργανα εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να εκμαιεύσουν από την κυβέρνηση υποσχέσεις και υπογραφές στα δίκαια χρόνια αιτήματά τους όσον αφορά τις ελλείψεις και τις παθογένειες του συστήματος, αλλά ως εκεί. 

Και ενώ τα κρούσματα χτυπάνε κόκκινο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι από το 4ο κύμα περάσαμε στο 5ο χωρίς καμία ανάπαυλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πέρυσι τις ίδιες μέρες με πάνω από 2.000 κρούσματα και λιγότερους θανάτους, η κυβέρνηση έθεσε όλη τη χώρα σε καραντίνα. Σήμερα φτάσαμε σχεδόν τις 7.000 κρούσματα και καταγράφουμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς και τα μέτρα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.

Χωρίς καμιά αμφιβολία η πανδημία προκάλεσε και μεγάλη οικονομική κρίση, όμως η κοινωνική κρίση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή