«Ώρα για δράση», λέει η βασίλισσα Ελισάβετ στην COP26

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 13:09
UPD:13:14
REUTERS/POOL
A- A A+

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ είπε στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ότι «η ώρα για τα λόγια έχει πλέον παρέλθει και έχει έρθει η ώρα της δράσης», καθώς προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να σκεφτούν τις μελλοντικές γενιές όταν διαπραγματεύονται μια συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, η βασίλισσα προέτρεψε τους ηγέτες να υπερβούν την «πολιτική της στιγμής» και είπε ότι η κληρονομιά μιας επιτυχημένης συνόδου κορυφής θα βοηθήσει «τα παιδιά των παιδιών μας».

Η 95χρονη Ελισάβετ, η γηραιότερη και μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο, επρόκειτο να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στην εκδήλωση στη Γλασκώβη, αλλά αποχώρησε αφού οι γιατροί της συνέστησαν να ξεκουραστεί.

«Είναι η ελπίδα πολλών ότι η κληρονομιά αυτής της συνόδου κορυφής - γραμμένη σε βιβλία ιστορίας που δεν έχουν ακόμη εκτυπωθεί - θα σας περιγράψει ως τους ηγέτες που δεν έχασαν την ευκαιρία και ότι ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα αυτών των μελλοντικών γενεών», είπε η βασίλισσα.

«Κανείς δεν ζει για πάντα. Αλλά δεν το κάνουμε αυτό για εμάς, αλλά για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.»

Απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος πέθανε νωρίτερα φέτος σε ηλικία 99 ετών. Θυμήθηκε πώς είχε προειδοποιήσει σε μια ακαδημαϊκή συγκέντρωση το 1969 για την ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών από τη ρύπανση.

«Αν η κατάσταση της παγκόσμιας ρύπανσης δεν είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή, είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα γίνει όλο και πιο αφόρητη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Η βασίλισσα είπε ότι «δεν θα μπορούσε να είναι πιο περήφανη» που το έργο του συνέχισαν οι δύο στενότεροι κληρονόμοι της, ο γιος της Πρίγκιπας Κάρολος και ο εγγονός της πρίγκιπας Γουίλιαμ, οι οποίοι και οι δύο συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής.

Τη Δευτέρα, η βασίλισσα φωτογραφήθηκε να οδηγεί μόνη της γύρω από το κτήμα της στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή