Κίνα και η Ρωσία πιέζουν για άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 11:26
UPD:11:28
REUTERS/Denis Balibouse
A- A A+

Η Κίνα και η Ρωσία πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, αναζωογονώντας έτσι την προσπάθεια του 2019 να αρθεί η απαγόρευση στις εξαγωγές αγαλμάτων, θαλασσινών και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από την Πιονγκγιάνγκ και επεκτείνοντάς την ώστε να συμπεριλάβει την άρση του ανώτατου ορίου στις εισαγωγές διυλισμένου πετρελαίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος που είδε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Κίνα και η Ρωσία θέλουν το 15μελές συμβούλιο να άρει αυτές τις κυρώσεις «με σκοπό να ενισχύσει τα προς το ζην του άμαχου πληθυσμού» στο απομονωμένο ασιατικό κράτος.

Η Βόρεια Κορέα υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ από το 2006 για το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της.

Το σχέδιο ψηφίσματος περιλαμβάνει και άλλα μέτρα που προτάθηκαν για πρώτη φορά από τη Ρωσία και την Κίνα πριν από σχεδόν δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της απαγόρευσης για τους Βορειοκορεάτες που εργάζονται στο εξωτερικό και της εξαίρεσης από τις κυρώσεις των συνεργατικών οδικών έργων.

Αρκετοί διπλωμάτες του ΟΗΕ, μιλώντας ανώνυμα, εκτίμησαν ότι το ανανεωμένο σχέδιο ψηφίσματος δεν θα βρει ιδιαίτερη υποστήριξη.

Το 2019, η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποίησαν δύο άτυπους γύρους συνομιλιών για το σχέδιο ψηφίσματος, αλλά ποτέ δεν το κατέθεσαν επίσημα για ψηφοφορία.

Διπλωμάτες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η Κίνα και η Ρωσία δεν έχουν προγραμματίσει ακόμα συνομιλίες για το νέο τους σχέδιο ψηφίσματος.

Ένα ψήφισμα χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία ή την Κίνα για να ψηφιστεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Al Jazeera

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή