«If I were a Negro...»: H Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ γράφει στο πρώτο μαύρο περιοδικό

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 16:59
UPD:17:04
Shutterstock

Έλινορ Ρούζβελτ

A- A A+

«Κράτα τα χρήματά σου και την ενέργειά σου, δεν χρειάζεται να απογοητευτείς». Το ημερολόγιο έδειχνε  1η Νοεμβρίου 1924 όταν ο 24χρνος Αφροαμερικανός, Τζον Τζόνσον, έχοντας μόλις καταφτάσει στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει το όνειρό του, ελάμβανε αυτή την αποθαρρυντική απάντηση από τον ακτιβιστή, Ρόι Γουίλκινς. Ποιο ήταν το όνειρο αυτό; Να ιδρύσει το πρώτο περιοδικό για την Μαύρη Αμερική. 

Δεν το έβαλε κάτω, χτύπησε πολλές πόρτες τραπεζών για να ακούσει από διευθυντές, συχνά με υποτιμητικό ύφος, τη φράση «Μα δεν δίνουμε δάνεια σε εγχρώμους, αγόρι μου». Επέμεινε τόσο ώστε να λάβει τελικά χρηματοδότηση 500 δολαρίων από τη Citizens Loan Corporation, βάζοντας ως εγγύηση... τα έπιπλα της μητέρας του. Ίδρυσε το μηνιαίο περιοδικό Negro Digest, του οποίου η κυκλοφορία θα έφτανε τα 50.000 τεύχη μέσα σε 8 μήνες. 

Η απογείωση της κυκλοφορίας όμως ήρθε αρκετά χρόνια τον Νοέμβριο του 1946, όταν ο Τζόνσον έπεισε την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Έλινορ Ρούζβελτ, να γράψει το κεντρικό άρθρο του περιοδικού με τίτλο «Ιf I were a Negro». «Αν ήμουν Νέγρα, θα είχα πολλές στιγμές μεγάλης πικρίας» ήταν οι λέξεις με τις οποίες ξεκινούσε το άρθρο, που έμελλε να τραβήξει τα βλέμματα όλων στο πρώτο μαύρο περιοδικό. 

Με φόρα από την επιτυχία εκείνη την 1η Νοεμβρίου 1945 ο Τζόνσον λάνσαρε το Ebony, το οποίο έμελλε να αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες της αφροαμερικανικής κοινότητας. 

N.Στ. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή