Ιαπωνία: Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Κισίντα εξασφάλισε τη νίκη στις εκλογές

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 08:39
UPD:09:32
REUTERS/POOL
A- A A+

Μεγαλύτερη του αναμενόμενου νίκη εξασφάλισε στις γενικές εκλογές της Ιαπωνίας ο Φούμιο Κισίντα για το Φιλελεύθεροο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), παρά την πανεθνική κούραση ενάντια στην κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν μια δεκαετία.

Το LDP διατήρησε τον πλειοψηφικό έλεγχο της Κάτω Βουλής.

Οι αγορές στην Ιαπωνία τονώθηκαν τη Δευτέρα, με τον Topix να σκαρφαλώνει έως και 1,8% στις πρωινές συναλλαγές, καθώς οι επενδυτές είδαν με καλό μάτι τις προοπτικές για μια σταθερή κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι πολλά ηγετικά στελέχη του κόμματος κέρδισαν «στην κόψη», γεγονός που υποδεικνύει την απογοήτευση του εκλογικού σώματος με τη μακρά διακυβέρνηση του LDP.

Ο Ακίρα Αμάρι, γενικός γραμματέας του κόμματος LDP και αρχιτέκτονας της νέας στρατηγικής «οικονομικής ασφάλειας» της Ιαπωνίας, έχασε την έδρα του στην εκλογική περιφέρεια και είπε στον Κισίντα ότι θα παραιτηθεί, σύμφωνα με το NHK, τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με το NHK, το LDP κέρδισε 261 έδρες, από 276, οι οποίες είναι αρκετές για να διατηρήσει τον μονοκομματικό έλεγχο της Κάτω Βουλής των 465 εδρών. Ο εταίρος του συνασπισμού Komeito κέρδισε 32 έδρες, από 29.

Σε αυτές τις εκλογές, ωστόσο, το κατακερματισμένο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης της Ιαπωνίας επέδειξε μεγαλύτερη αίσθηση ενότητας σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την απογοήτευση που έχει δημιουργηθεί κατά την περίοδο της εξουσίας του LDP.

Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης έβαλαν έναν μόνο υποψήφιο σε 213 από τις 289 πρώτες εκλογικές περιφέρειες. Ως αποτέλεσμα, μόλις 1.051 υποψήφιοι - ο χαμηλότερος από ποτέ αριθμός - συναγωνίστηκαν για την Κάτω Βουλή.

Ο Κισίντα αναμένεται τώρα να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να κάνει το ντεμπούτο του στην παγκόσμια σκηνή στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα COP26, όπου θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η Ιαπωνία σκοπεύει να επιτύχει τους στόχους της για τις εκπομπές άνθρακα έως το 2030 και το 2050.

naftemporiki.gr με πληροφορίες απο Financial Times

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή