Η «πράσινη ατζέντα» της κυβέρνησης- Στη Γλασκώβη ο πρωθυπουργός

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 06:56
UPD:06:57
Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρης 

Στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο «πράσινο» μέτωπο θα αναφερθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Kλιματική Aλλαγή (COP26). Στη Διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη, το παρόν δίνουν ηγέτες από τις περισσότερες χώρες του κόσμου για να συζητήσουν το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης. 

Στη διάρκεια της παρέμβασής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο μεγάλο πρόγραμμα της πράσινης μετάβασης και στις κινήσεις που θα γίνουν  σε αυτή την κατεύθυνση. Να σημειωθεί πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κινητοποιηθούν πάνω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ  σε επενδύσεις για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Ειδικότερα θα τονίσει:

- Το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης. Υπενθυμίζεται πως ο  στόχος είναι να κλείσουν όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια το αργότερο μέχρι το 2028.

- Τη μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και τους νέους φιλόδοξους στόχους μεταξύ των οποίων και τα ενάλια αιολικά πάρκα.  Πρόσφατα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο νέος στόχος μας, κάτι που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον -και είμαι βέβαιος ότι θα έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον και για επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή- είναι η υπεράκτια αιολική ενέργεια, για την οποία πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα νομικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιήσουμε το σημαντικό αιολικό δυναμικό που διαθέτουμε στην Ελλάδα». 

- Τα πράσινα νησιά και τα πρωτοποριακά προγράμματα που έχουν μπει σε εφαρμογή 

- Την πρωτοβουλία για πράσινη ναυτιλία .

- Την προστασία των οικοσυστημάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί  επίσης το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα θα εστιάζει  στους ευρύτερους στόχους που πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ στο  περιθώριο της διάσκεψης θα έχει σειρά διμερών επαφών.

Αναζητώντας λύσεις για το ενεργειακό

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.  Οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν τη συζήτηση για  την αξιοποίηση των αποθεμάτων του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και έχουν προταθεί διάφορες ιδέες. 

Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένας αγωγός, ο αγωγός East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, στην Ελλάδα, ή θα μπορούσε να είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο, και από την υγροποιημένη του μορφή θα επαναεριοποιηθεί στην Ελλάδα. Θα υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να τροφοδοτηθεί όχι μόνο το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά επίσης και το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.

Ένα ακόμα στάδιο σε αυτή την προσπάθεια θα μπορούσε να είναι η προώθηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει μια συμφωνία με την Αίγυπτο, ενώ το ενεργειακό  συζητήθηκε εκτενώς και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία. 

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «εάν αυτή η περιοχή έχει τη δυνατότητα να παράγει πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές -και αναφέρομαι πρωτίστως στον ήλιο- δεν θα ήταν προς το κοινό συμφέρον η μεταφορά αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά; Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό; Θα μπορούσε να γίνει εάν δημιουργούσαμε μια διασύνδεση είτε από την Αίγυπτο είτε από το Ισραήλ προς την Ελλάδα. Και στη συνέχεια από την Ελλάδα, η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να περάσει στην ευρωπαϊκή αγορά». 

Έρχεται  κλιματικός νόμος 

Ο πρώτος κλιματικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο έτος.  Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπαίνουν οι  τελευταίες «πινελιές» και στόχος  είναι το θέμα να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη» για την ενεργειακή μετάβαση. Θα υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένοι στόχοι για όλες τις δραστηριότητες που παράγουν ρύπους (π.χ. βιομηχανία, μεταφορές), ενώ δίνεται έμφαση και στην αναβάθμιση των κτιρίων.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η Ευρώπη φιλοδοξεί να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Μάλιστα έχει μπει και ένας ενδιάμεσος φιλόδοξος στόχος, με μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή