Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Οι προσπάθειες να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα από τη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη, ενόψει της παγκόσμιας συνάντησης για το κλίμα στη Γλασκώβη, κινδυνεύουν να αποτύχουν. Ολόκληρη τη νύχτα οι αντιπροσωπείες των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους στόχους προστασίας του κλίματος.
Αυτό προκύπτει από το τελευταίο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA).
Οι αρχικοί στόχοι και οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν διαγραφεί. Στο προσχέδιο για το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της G20 δεν υπάρχει πλέον καν συμφωνία για «άμεση δράση», όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο προσχέδιο. Επίσης, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς τον χρονικό στόχο των μηδενικών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Εάν η ημερομηνία-στόχος ήταν αρχικά το 2050, το τελικό προσχέδιο ανάφερεται γενικά «στα μέσα του αιώνα». Προφανώς, αυτό έγινε λόγω της Κίνας, η οποία ως μεγαλύτερος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα, είχε προηγουμένως δεσμευτεί σε αυτό μόνο μέχρι το 2060.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός και οικοδεσπότης της συνόδου, Μάριο Ντράγκι, προσπάθησε πάντως να σώσει τα προσχήματα, ζητώντας μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, να αυξηθούν από 100 σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια τα κονδύλια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για να προχωρήσουν στην «Πράσινη Μετάβαση», τα επόμενα χρόνια.
Κακός οιωνός για τη Γλασκώβη
Η διήμερη σύνοδος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ομάδας των 20 πιο ισχυρών βιομηχανικών χωρών ολοκληρώνεται σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα, την ίδια ώρα που ξεκινά στη Γλασκώβη η συνάντηση COP26 του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Και η απουσία συγκεκριμένων στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του Θερμοκηπίου από την G20 δεν αποτελεί καλό οιωνό.
Στη Γλασκώβη αναμένονται από σήμερα και για περίπου δύο εβδομάδες αντιπροσωπείες από 200 χώρες, μετά από πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών, για να συζητήσουν πώς η ανθρωπότητα μπορεί να περιορίσει την επιταχυνόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη σε ανεκτό επίπεδο. Αναμένονται 25.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων δημοσιογράφων και ακτιβιστών για την προστασία του κλίματος.
Οικολογικές οργανώσεις ζητούν πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και πιο φιλόδοξους στόχους στον αγώνα ενάντια στην επικείμενη κλιματική καταστροφή. «Κανένα από τα πλούσια βιομηχανικά έθνη δεν τηρεί επί του παρόντος τις δεσμεύσεις για την προστασία του κλίματος» δήλωσε η Λουίζα Νοιμπάουερ, από το περιβαλλοντικό κίνημα «Fridays for Future». Όπως είπε, «όλοι τους κλέβουν εν γνώσει τους κάθε προοπτική από τον παγκόσμιο Νότο και τις νεότερες γενιές».
Έχουν περάσει έξι χρόνια από την ιστορική συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του κλίματος το 2015 - και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που βλάπτουν το κλίμα «είναι τώρα υψηλότερες από ποτέ» υποστήριξε η εκπρόσωπος του κινήματος «Παρασκευές για το Μέλλον», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Γλασκώβη θα ανοίξει τον δρόμο «για να αντιστραφεί αυτή η τάση».