ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στο Ιράν για το πρόγραμμα ανάπτυξης UAVs

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021 09:29
UPD:10:01
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε την Παρασκευή νέες οικονομικές κυρώσεις σε «δίκτυο» το οποίο κατ’ αυτήν συνδέεται με το πρόγραμμα ανάπτυξης τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση που ασκεί στην Τεχεράνη προτού ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για να περισωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι κυρώσεις έχουν έξι «στόχους», κατά την ορολογία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τέσσερα φυσικά πρόσωπα και δύο νομικά πρόσωπα, που όλα τους συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «τρομοκρατική» οργάνωση το 2019, επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί τους Φρουρούς της Επανάστασης ότι «χρησιμοποίησαν και διέδωσαν» τα οπλικά συστήματα του είδους αυτού, παραδίδοντάς τα σε οργανώσεις «υποστηριζόμενες από το Ιράν», ή εξαπολύοντάς τα εναντίον «των αμερικανικών δυνάμεων» και «της διεθνούς ναυσιπλοΐας». Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τα ιρανικά UAVs εξισώνονται με «όπλα μαζικής καταστροφής».

Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι τυχόν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στα πρόσωπα αυτά στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ θα δεσμευθούν και οι Αμερικανοί δεν θα είναι πλέον σε θέση να συναλλάσσονται μαζί τους, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες να αντιμετωπίσουν όλη την απειλητική δραστηριότητα του Ιράν και αυτούς που την υποστηρίζουν».

Η Ουάσινγκτον ερίζει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν προμηθεύσει UAVs σε οργανώσεις όπως η σιιτική παράταξη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και στους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η «διάδοση των UAVs σε όλη την περιοχή από το Ιράν απειλεί τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Ουάλι Αντεγέμο στην ανακοίνωση.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην επιβολή των νέων κυρώσεων, υπογραμμίζοντας πως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι σκοπεύουν να επανενταχθούν πλήρως στη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

«Η επιβολή των νέων κυρώσεων αντανακλά την εντελώς αντιφατική συμπεριφορά του Λευκού Οίκου», ο οποίος «μιλάει για την πρόθεσή του να επιστρέψει» στο ΚΟΣΔ ενώ «συνεχίζει να επιβάλλει κυρώσεις» στο Ιράν, τόνισε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, σε κρατικά ΜΜΕ.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αποτελούν τους «στόχους» των κυρώσεων είναι ο στρατηγός Σαΐντ Αγατζανί, ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα των UAVs των Φρουρών της Επανάστασης –βρισκόταν ήδη σε άλλη αμερικανική μαύρη λίστα– και ο στρατηγός Αμπντουλά Μεχραμπί, άλλος ανώτερος αξιωματικός του ίδιου επίλεκτου σώματος. Οι δύο εταιρείες είναι οι Kimia Part Sivan Co. και η Oje Parvaz Mado Nafar Co., που φέρονται να προμηθεύονται διάφορα είδη για την κατασκευή των UAVs και να παρέχουν και άλλη βοήθεια στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Οι διαπραγματεύσεις για το ΚΟΣΔ έχουν ανασταλεί από τον Ιούνιο. Στις συνομιλίες σκοπός είναι οι ΗΠΑ να άρουν προοδευτικά τις κυρώσεις που επέβαλαν εκ νέου και διεύρυναν αφού ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία και το Ιράν να επανέλθει στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας, καίριες διατάξεις της οποίας αθετεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αμερικανικές κυρώσεις που προκαλούν ασφυξία στην οικονομία του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή