Αναβίωση των Ερυθρών Ταξιαρχιών πιθανολογούν οι ιταλικές αρχές

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 16:47
A- A A+

Την πρώτη επίθεση, μετά από πολλά χρόνια, ενός διαδόχου σχήματος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, της οργάνωσης «Πολιτικό Στρατιωτικό Κομμουνιστικό Κίνημα», αποσόβησε η ιταλική αστυνομία.

Με τη σύλληψη 15 ατόμων, που φέρονται να ανήκουν σε πυρήνα των «απογόνων» της τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε στην Ιταλία τις δεκαετίες '70 και '80, απετράπη πιθανότατα, η δολοφονία του τέως πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι και ενός αρχισυντάκτη ιταλικής εφημερίδας. Αυτό που ωστόσο, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία είναι, ότι επικεφαλής της οργάνωσης είναι παλιοί γνώριμοι. Οπως ανέφερε, o επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής Τζιοβάνι Καλεσίνι: «Υπάρχουν πρόσωπα, τα οποία δραστηριοποιήθηκαν στις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Μερικούς τους γνωρίζω από τη δεκαετία του '80, όταν μπήκα στην αντιτρομοκρατική. Προφανώς, επέστρεψαν στην ένοπλη δράση. Ισως μάλιστα, κάποιοι να μην την εγκατέλειψαν και ποτέ».

Αρχηγός της οργάνωσης, φέρεται να είναι ο Τζουζέπε Νταβάντσο, 50 ετών, καταζητούμενος για τρομοκρατική δράση, που είχε καταδικαστεί το 1982 σε 10 χρόνια φυλάκιση. Αποστασιοποιήθηκε αργότερα από την ένοπλη δράση και μετά από μακρά παραμονή στη Γαλλία, ο Νταβάντσο επέστρεψε πριν από μερικούς μήνες κρυφά στην Ιταλία και ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης. Στο νέο σχήμα μετέχει και ο Μπρούνο Τζιράρντι, που αποφυλακίστηκε το 2001, αφότου εξέτισε ποινή κάθειρξης 22 ετών. Οπως υποστηρίζουν οι Αρχές, διατηρούσε επαφή με πρώην στελέχη των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή