«Υποτιμούμε τους νόμους»

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 18:01

A- A A+

«Υποτιμούμε το νόμο των ανθρώπων και υπερτιμούμε το νόμο του σύμπαντος». Ετσι αντιμετώπισε η Λίζα Τουμίνο τον θόρυβο που δημιουργήθηκε όταν η ίδια και καμιά εικοσαριά οδηγοί είχαν παρκάρει παράνομα στη Βία ντέλε Φορνάτσι, κλείνοντας την κυκλοφορία και δημιουργώντας τεράστιο μποτιλιάρισμα.

Πριν από δύο εβδομάδες, ένας 38χρονος αστυνομικός, πατέρας δύο παιδιών, δολοφονήθηκε έξω από ένα γήπεδο της Σικελίας. Δεν είχαν περάσει ούτε δύο χρόνια από την ψήφιση των νέων μέτρων κατά του χουλιγκανισμού. Από τα 31 γήπεδα που εξετάστηκαν μετά το φονικό, διαπιστώθηκε ότι μόνο τα έξι (στη φωτογραφία) σέβονταν το νόμο.

Στην περίπτωση αυτή, η παραβίαση των νόμων οδήγησε στην απώλεια μιας ζωής. Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, σημειώνει η Χέραλντ Τρίμπιουν, η περιφρόνηση των νόμων δεν είναι ανώδυνη.

Ο Μπέπε Γκρίλο, γνωστός για την πολιτική του σάτιρα, έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του τον κατάλογο 25 ευρωβουλευτών της χώρας του που έχουν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια εφημερίδα αποκάλυψε την ύπαρξη ενός νέου μικρού οικισμού έξω από τη Νάπολη, που αποτελείται από 50 σπίτια και 435 διαμερίσματα, για τα οποία δεν έχει εκδοθεί ούτε μια οικοδομική άδεια. Οι επιχειρηματίες, τόσο οι Ιταλοί όσο και οι ξένοι, διαμαρτύρονται για την μπερδεμένη κουλτούρα των νόμων.

Εχοντας να αντιμετωπίσουν μια άπληστη και εχθρική εξουσία επί πολλούς αιώνες, οι Ιταλοί έχουν καταφύγει στη μόνη ιδέα που μπορούν να εμπιστευτούν: την οικογένεια. Ο,τιδήποτε βρίσκεται έξω από αυτήν μπορεί να αγνοηθεί - ή να καθυποταχθεί.

«Είμαστε ένας λαός αγίων, ηρώων, αυτοσχεδιαστών και διαμεσολαβητών. Πάνω απ'όλα είμαστε επιτήδειοι», τόνισε μια έκθεση για τις ιταλικές αξίες που δόθηκε το 1986 στη δημοσιότητα.

Το κράτος απάντησε στις αδυναμίες του, επιβάλλοντας υπερβολικά πολλούς νόμους. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Στίλε, που διδάσκει στο Κολούμπια και έχει γράψει πολλά βιβλία για την Ιταλία, στη χώρα αυτή υπάρχουν 90.000 γραπτοί νόμοι, έναντι 7.325 νόμων που έχει η Γαλλία και 5.587 νόμων που έχει η Γερμανία. Οι νόμοι αυτοί, όμως, σπανίως εφαρμόζονται: η Ιταλία έχει τα πιο αργοκίνητα δικαστήρια στην Ευρώπη.

«Οι Ιταλοί οδηγούνται στην παρανομία από ένα σύστημα που λειτουργεί πολύ άσχημα», τονίζει ο Στίλε.

Πηγή: International Herald Tribune, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή