Μέσα στο Gaia-X: Πώς το χάος και οι εσωτερικές διαμάχες «σκοτώνουν» το μεγάλο έργο cloud της Ευρώπης

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 12:19
UPD:12:28
A- A A+

Μόλις πριν από ένα χρόνο, ανώτεροι Γάλλοι και Γερμανοί υπουργοί επεξεργάστηκαν τη γέννηση του Gaia-X - ένα έργο δεδομένων cloud που υποσχέθηκαν ότι θα βοηθούσε την Ευρώπη να ανακτήσει την «ψηφιακή κυριαρχία» της απέναντι σε κυρίαρχους ξένους παίκτες όπως η Amazon και η Google.

Το Gaia-X θα ήταν ένα βασικό εργαλείο για να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να «διεκδικήσουν τον εαυτό τους στον κόσμο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στα αποκαλυπτήρια του Ιουνίου 2020, πλαισιωμένος από τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ.

Ωστόσο, δεκαέξι μήνες αργότερα, το Gaia-X μετατρέπεται σε μια προειδοποιητική ιστορία για τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της ΕΕ και πώς οι εσωτερικές διαιρέσεις μπορούν να καταλήξουν να καταπνίγουν έργα υψηλού προφίλ, ακόμη και αν έχουν την υποστήριξη των πιο ισχυρών χωρών του μπλοκ.

Περισσότεροι από δώδεκα κλάδοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με το έργο της Gaia-X δήλωσαν στο Politico ότι το έργο δυσκολεύεται να ξεκινήσει εν μέσω εσωτερικών διαφωνιών μεταξύ των μελών, διαφωνιών για τους γενικούς του στόχους και μιας διογκωμένης γραφειοκρατικής δομής που καθυστερεί τις αποφάσεις. Ένας αξιωματούχος του κλάδου που εμπλέκεται στενά στο έργο του Gaia-X το χαρακτήρισε «ανόητο».

Μεταξύ των παραδειγμάτων δυσλειτουργίας, οι εμπειρογνώμονες επεσήμαναν μια επιτυχημένη προσπάθεια από ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου από τη Γαλλία να αποσπάσει τον έλεγχο μιας βασικής λειτουργίας της Gaia-X — την επικοινωνία με τις κυβερνήσεις — από τον διευθύνοντα σύμβουλό της, καθώς και μια μεγάλη καθυστέρηση στη συμφωνία επί βασικών κανόνων για αποθήκευση δεδομένων λόγω διαφωνίας μεταξύ των μελών του έργου σχετικά με τους βασικούς κανόνες του.

«Η καθαρή πρόθεση του Gaia-X είναι απίθανο να επιτευχθεί», δήλωσε ο Γιαν Λεσέλ, Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας παροχής cloud Scaleway, η οποία είναι μέλος της Gaia-X.

Η έλλειψη προόδου για την ατζέντα του cloud της Ευρώπης έχει προκαλέσει συναγερμό στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η Ευρώπη άργησε «πολύ» με τα κυρίαρχα σχέδια cloud. Σε μια σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο για τον γαλλικό κόμβο της Gaia-X, ο υπουργός ψηφιακών υπηρεσιών της χώρας Σεντρίκ Ο είπε στους συμμετέχοντες να «πάνε πιο γρήγορα» επειδή κρατούσαν «στα χέρια τους… όχι περισσότερο από ένα μέρος της ψηφιακής κυριαρχίας της Γαλλίας».

Η βιομηχανία cloud του μπλοκ θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την ανάκτηση του ελέγχου στα βιομηχανικά και προσωπικά δεδομένα της Ευρώπης. Όμως, καθώς η αλλαγή είναι πολύ αργή, πιθανότατα θα παραμείνει εξαρτημένη από ξένες εταιρείες και θα είναι εκτεθειμένη στην εμβέλεια της Ουάσιγκτον μέσω νόμων όπως ο U.S. CLOUD, ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ζητήσει ευρωπαϊκά δεδομένα που κατέχουν εταιρείες των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες cloud της Amazon, της Microsoft και της Google ανθίζουν, ενισχύοντας την κυριαρχία τους στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 69% της αγοράς. Ο μεγαλύτερος παίκτης cloud της Ευρώπης, η Deutsche Telekom, αντιπροσώπευε μόνο το 2%.

Το πρωτοποριακό έργο που έχασε «τη συγκέντρωσή του»

Το Gaia-X χαιρετίστηκε αρχικά ως ένα πρωτοποριακό έργο που προβλέπει κοινούς κανόνες για τη δημιουργία ευρωπαϊκών υπηρεσιών cloud και αγορά για την ανταλλαγή δεδομένων υπό συνθήκες σεβασμού των «ευρωπαϊκών αξιών» για την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την επεξεργασία δεδομένων.

Αρχικά, η πρωτοβουλία σημείωσε γρήγορη πρόοδο. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η συμμαχία, η οποία ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός το 2021, εξέλεξε ένα νέο διοικητικό συμβούλιο, μεγάλωσε από δύο δωδεκάδες σε περισσότερους από 320 οργανισμούς μέλη, ξεκίνησε δεκάδες εθνικούς κόμβους σε όλη την Ευρώπη και ξεκίνησε εργασίες για να γράψουν πολλές επιτροπές τεχνικούς και πολιτικούς κανόνες. Σημειώνει κάποια πρόοδο στον σχεδιασμό σχημάτων που βοηθούν τους χρήστες cloud στην Ευρώπη να κατανοήσουν τις προσφορές cloud και να αλλάξουν από παρόχους.

Αλλά τώρα οι επικριτές λένε ότι η συμμαχία έχει χάσει το πού εστιάζει. Αναβάλλει τακτικά τις προθεσμίες για σημαντικές ενημερώσεις, δημιουργεί νέες ομάδες που πολλοί θεωρούν περιττές και δεν ενημερώνει τα μέλη για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gaia-X, Φραντσέσκο Μπονφίλιο, αναγνώρισε ότι ο όμιλος δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει τον φόρτο εργασίας και ότι οι άνθρωποι έμειναν στο σκοτάδι.

«Η εσωτερική οργάνωση της Gaia-X πιθανώς να μην σχεδιάστηκε για να διαχειριστεί τέτοια ανάπτυξη», είπε σε συνέντευξή του. «Η οργάνωση όπως είχε συλληφθεί ήταν πιο απλή, ευκίνητη και ανεξάρτητη».

«Συμπάσχω με την απογοήτευση ορισμένων ανθρώπων που δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβαινε», πρόσθεσε.

Η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις πίστευαν ότι η Gaia-X θα επέστρεφε τον έλεγχο των δεδομένων και της υποδομής της Ευρώπης στις εταιρείες και τους νομοθέτες της.

Αλλά οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο έργο σύντομα άρχισαν να κάνουν παρόμοιες ερωτήσεις με εκείνους που εργάζονται σε μικροτσίπ, τεχνητή νοημοσύνη και 5G: Μπορεί η Ευρώπη να περιορίσει την πρόσβαση ξένων εταιρειών στην αγορά, την έρευνα, τα ταλέντα και τις υπηρεσίες της; Θα έπρεπε;

Η συμμαχία cloud τον Απρίλιο έλαβε μη ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Microsoft, η Google, η Amazon, η Palantir, η Huawei και η Alibaba ως πλήρη μέλη, προκαλώντας ανησυχίες ότι αυτές οι μεγάλες αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν νέους κανόνες ή να επηρεάσουν την πρωτοβουλία προς όφελος τους. παρά τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης.

Για να διατηρήσει το Gaia-X ευρέως ευρωπαϊκό, ο όμιλος εξουσιοδότησε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του, τα οποία θα έπρεπε να έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι αμερικανικοί γίγαντες cloud και άλλες ξένες εταιρείες εξακολουθούν να συμμετέχουν βαθιά στο έργο του ομίλου σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το πώς οι πάροχοι θα πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να μεταφέρουν τα δεδομένα τους σε μια ανταγωνιστική υπηρεσία.

Το διοικητικό συμβούλιο της Gaia-X αποτελείται από στελέχη ευρωπαϊκών εταιρειών όπως η OVHCloud, η Airbus, η Orange και η Deutsche Telekom. Αλλά άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ιδίως ενώσεις όπως η Digital Europe, η CISPE και η Bitkom, εκπροσωπούν τα συμφέροντα μελών με επιρροή όπως οι αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Amazon, η Google και η Microsoft, που τους επιτρέπουν να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων του ομίλου.

«Οι μεγάλοι παίκτες κάνουν ό,τι κάνουν. Πρώτα χτυπούν την πόρτα, μετά κάνουν ένα βήμα στην πόρτα... Πολύ γρήγορα έγινε σαφές ότι αυτοί οι τύποι ήταν κυρίαρχοι στους τεχνικούς ομίλους», δήλωσε ο Λεσέλ, Διευθύνων Σύμβουλος της Scaleway.

Οι εμπειρογνώμονες πρόσθεσαν ότι η Microsoft ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στην καθοδήγηση των εργασιών των τεχνικών επιτροπών.

Οι επικριτές επεσήμαναν επίσης τους βαθείς εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών κολοσσών και των αμερικανικών παρόχων cloud ως παράδειγμα γιατί η επίτευξη τεχνολογικής «κυριαρχίας» στον τομέα θα αποδεικνυόταν πρόκληση, αν όχι αδύνατη.

Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα συνεργασίες με τη γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange και την αμυντική εταιρεία Thales και την Deutsche Telekom στη Γερμανία. Η Orange ανακοίνωσε επίσης υπηρεσίες cloud σε συνεργασία με τη Microsoft, μαζί με την Capgemini, μια γαλλική εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών.

Όλες οι εταιρείες μέλη του διοικητικού συμβουλίου «είναι πελάτης ή κύριος συνεργάτης» των αμερικανικών γιγάντων cloud, δήλωσε ο Λεσέλ της Scaleway. «Έχουν άμεσο ενδιαφέρον να δουλέψουν με αυτούς τους παίκτες».

Διαχείριση προσδοκιών

Στο επίκεντρο των προβλημάτων της Gaia-X είναι η αίσθηση ότι το έργο απέτυχε τον στόχο του να αναθεωρήσει τις υπηρεσίες cloud της ηπείρου και να απομακρύνει την Ευρώπη από τους γίγαντες των ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, παράλληλες πρωτοβουλίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την ΕΕ και τις εταιρείες cloud του μπλοκ για την καλύτερη επίτευξη της «τεχνολογικής κυριαρχίας», αλλά μειωμένης εξάρτησης από μη ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τον Ιούλιο τις εταιρείες να εγγραφούν σε μια «βιομηχανική συμμαχία» στο cloud. Ωστόσο, δύο άνθρωποι του κλάδου και της Επιτροπής που γνωρίζουν τη διαδικασία είπαν ότι δυσκολεύεται να κάνει τις εταιρείες να υπογράψουν και δεν έχουν ακόμη γράψει επίσημη ημερομηνία έναρξης.

Η Επιτροπή μαζί με τα κράτη-μέλη αναπτύσσει επίσης ένα νέο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) για τις υπηρεσίες cloud, ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της βιομηχανικής πολιτικής που θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να χορηγήσουν επιδοτήσεις στον τομέα.

Μια ομάδα ευρωπαϊκών εταιρειών λογισμικού και υλικού εγκαινίασε μια ένωση που ονομάζεται Euclidia, «για να γίνει η Ευρώπη παγκόσμιος ηγέτης χωρίς να ακολουθεί τα αμερικανικά ή ασιατικά μοντέλα» στην «τεχνολογία αιχμής cloud», ανέφερε η ομάδα. Περιλαμβάνει Nextcloud, Scaleway και άλλα που νιώθουν ανικανοποίητα με την πρόοδο του Gaia-X. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες που ασκούν πιέσεις ενάντια στους γίγαντες cloud των ΗΠΑ στρέφουν την εστίασή τους σε νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές, όπου η σκληρή νομοθεσία και όχι τα ήπια πρότυπα της βιομηχανίας θα μπορούσαν να δώσουν στους Ευρωπαίους αμφισβητίες μια ευκαιρία να ανακτήσουν μερίδιο αγοράς. Τα βλέμματα στράφηκαν επίσης προς τον επερχόμενο νόμο περί δεδομένων της Επιτροπής τον Δεκέμβριο, ο οποίος θα μπορούσε να θέσει νέους κανόνες για την καλύτερη προστασία των ευρωπαϊκών δεδομένων από την εμβέλεια των ξένων κυβερνήσεων.

Μερικά μέλη του Gaia-X πιστεύουν ότι το έργο θα καταλήξει να παραδοθεί.

«Πήγαινε πάνω-κάτω, μπροστά, πίσω, μερικές φορές τρία βήματα πίσω, ένα βήμα μπροστά. Αλλά προχωράμε πραγματικά μπροστά», δήλωσε ο Ράινερ Στράτερ από τις γερμανικές υπηρεσίες cloud.

Το εάν η συμμαχία μπορεί να προτείνει νέα σχέδια που θα βοηθήσουν στην προστασία των συμφερόντων των Ευρωπαίων θα γίνει σαφές τον επόμενο μήνα, όταν τα μέλη της Gaia-X συναντηθούν για μια σύνοδο κορυφής στο Μιλάνο. Σχεδιάζουν να λανσάρουν «ετικέτες» για εταιρείες cloud που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη για να προωθήσουν τις πρακτικές ασφάλειας, απορρήτου και «κυριαρχίας» τους.

Για άλλους που εξακολουθούν να υποστηρίζουν το έργο, η κριτική του Gaia-X οφείλεται σε διογκωμένες προσδοκίες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή