Τις βασικές παραμέτρους του νόμου, που θα κληθεί να υλοποιήσει το αναθεωρημένο άρθρο 16 του Συντάγματος, περιέγραψε στη Βουλή, ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος.
Ο εκτελεστικός νόμος θα περιγράφει κατ' αρχάς, το νομικό τύπο των ιδρυμάτων αυτών και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, προκειμένου «να περιφρουρηθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού».
Βασικές παράμετροι της λειτουργίας τους, θα είναι η εξασφάλιση της αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής τους αυτοτέλειας, της επαρκούς προσφοράς διδακτικής ύλης και της οργάνωσής τους «σύμφωνα με το χαρακτήρα τους».
Τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, θα πρέπει να έχουν δημοσιευμένο πρόγραμμα σπουδών, αναλυτικό κανονισμό λειτουργίας που θα περιγράφει με σαφήνεια την οργάνωσή τους και αυστηρά επιλεγμένο διδακτικό προσωπικό, που θα έχει τα ίδια ακριβώς ακαδημαϊκά προσόντα με τα αντίστοιχα μέλη ΔΕΠ των δημοσίων πανεπιστημίων.
Η διαδικασία πρόσληψης των μελών ΔΕΠ θα είναι «ενιαία και διαφανής, πλήρως αιτιολογημένη», ενώ «συγκεκριμένη και διαφανής» θα είναι και η διαδικασία εισαγωγής των φοιτητών. Τα ιδρύματα αυτά, θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, χώρους διδασκαλίας και αναψυχής, να διασφαλίζεται η διαφάνεια των οικονομικών τους με ύπαρξη και δημοσίευση απολογισμού και ισολογισμού - και εφόσον υπάρχει κέρδος, να χρησιμοποιείται για ανάπτυξη και επέκταση του ιδρύματος κατά την κρίση της διοίκησης.
Θα πρέπει επίσης να έχουν εκπονήσει εμπεριστατωμένη μελέτη για τη βιωσιμότητά τους, να δίνουν ισότητα ευκαιριών με χορήγηση υποτροφιών στους οικονομικά ασθενέστερους, να υπόκεινται στις ίδιες ακριβώς, διαδικασίες αξιολόγησης με τα δημόσια ΑΕΙ. «Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση της Πολιτείας στα ιδρύματα αυτά» τόνισε ο κ. Ταλιαδούρος.
Τέλος, οι ως άνω προϋποθέσεις θα ελέγχονται, τόσο κατά τη χορήγηση της άδειας, όσο και περιοδικά: Η άδεια θα μπορεί να ανακαλείται, εφ' όσον θα διαπιστώνεται ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ