Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας επίσκεψής της στην Αθήνα ως καγκελάριος της Γερμανίας.
«Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σχεδόν για δυο δεκαετίες την πολιτική της Γερμανίας, της Ευρώπης», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά και αν συμβάλλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Σας ευχαριστώ προσωπικά για τις διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση», σημείωσε η κ.Σακελλαροπούλου και συνέχισε τονίζοντας ότι, ωστόσο, υπήρξαν στιγμές δυσκολίας και έντασης.
«Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι. Όλα όσα ζήσαμε συνέβαλλαν στην αλληλοκατανόηση. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της», είπε χαρακτηριστικά.
Μέρκελ: Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη
Από την πλευρά της η Μέρκελ αναγνώρισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας είχαν σκαμπανεβάσματα , ωστόσο, έκανε λόγο για σχέσεις με «στέρεες βάσεις». Η ίδια, γνωστή για την υπομονερική της στάση και την εξαντλητική διάθεση για διαπραγματεύσεις, είπε επίσης ότι «ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης».
Η Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στις διαφορετικές προκλήσεις που αναδύθηκαν στην ευρωπαϊκή περιοχή. «Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό που συνεργαστήκαμε καλά», είπε, προσθέτοντας ότι η πανδημία ήταν άλλη μία μεγάλη πρόκληση αλλά εντελώς διαφορετική, «ειδικά για την Ευρώπη που είχε αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι φτιάξαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης».
«Αυτό που μας έδωσε δύναμη ήταν ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα», συνέχισε, αναφέροντας πως αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση και για τις προκλήσεις που θα έρθουν στο μέλλον.
Σχολιάζοντας την αποχώρησή της από την καγκελαρία, διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει ένα πολιτικό άτομο, απλα θα παραδώσει την ευθύνη.
Επόμενη στάση της Μέρκελ, σύμφωνα με το πρόγραμμά της, είναι το Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση αναμένεται να γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, θα συζητήσουν για το Μεταναστευτικό, την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και για τις κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, ζήτημα το οποίο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία που έχει για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.