Το τέλος μιας σχέσης που δοκιμάστηκε

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 07:00
REUTERS/POOL
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Η αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την πολιτική σκηνή της Γερμανίας έπειτα από 16 χρόνια «θητείας» δίνει την ευκαιρία για έναν απολογισμό. Αδιαμφισβήτητα οι ελληνογερμανικές σχέσεις πέρασαν από… σαράντα κύματα την περίοδο των μνημονίων, ωστόσο η έξοδος από την οικονομική αυτή περιπέτεια δίνει την ευκαιρία για μια πιο ψυχρή ματιά στα γεγονότα.

Ήταν Μάιος του 2010 όταν η Άγκελα Μέρκελ δήλωνε για πρώτη φορά πως «αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη», σηματοδοτώντας έτσι την απόφασή της να δώσει πράσινο φως στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Στην πορεία η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε ως υπέρμαχος των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, με το κλίμα σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής γνώμης να γίνεται όλο και πιο βαρύ για τους χειρισμούς του Βερολίνου.

Την ίδια στιγμή, και στη γερμανική κοινή γνώμη υπήρχαν ουκ ολίγοι που πίστευαν τα περί «χαλαρών» Νοτίων και ήταν κοντά στις σκληρές απόψεις του τότε υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ κλήθηκε να βρει μια ισορροπία και να συμβιβάσει την παράδοση του γερμανικού «προτεσταντισμού» στους δημοσιονομικούς κανόνες με την προστασία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μια ισορροπία που δεν ήταν καθόλου εύκολη.

Είναι χαρακτηριστικό πως η καγκελάριος αναγνώρισε στον απολογισμό της πως ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες. Η ίδια πάντως πιστώνεται και το ότι δεν άφησε να γίνουν πράξη σκέψεις για… προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Όσο για τη «χημεία» της με τους Έλληνες πολιτικούς, με κάποιους μπορεί να ήταν καλύτερη και με κάποιους άλλους χειρότερη. Ωστόσο, στο τέλος όλες οι συζητήσεις ήταν επικεντρωμένες στους αριθμούς και στο αν μπορεί να βγει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από χθες η Άγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί μια τελευταία αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Αθήνα, καθώς είναι προ των πυλών ο σχηματισμός της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Και αναμένονται με ενδιαφέρον οι δηλώσεις της, που μπορεί να έχουν και έναν χαρακτήρα… ιστορικής αναδρομής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή