Καρίν Ζαν Πιέρ: Γνήσιο «παιδί του Αμερικανικού DNA» η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 19:42
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+

Ενημερώνει τακτικά τους δημοσιογράφους στο Air Force One ή από το βήμα του Λευκού Οίκου. Η 44χρονη Καρίν Ζαν Πιέρ , είναι η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν,  το «νούμερο 2» της Ελληνο-Αμερικανίδας Τζένης Πσάκη  Πρόκειται για την πρώτη ανοιχτά δηλωμένη ομοφυλόφιλη - και η δεύτερη μαύρη  - που έχει θέση στο βήμα της αίθουσας τύπου «James S. Brady» στον Λευκό Οίκο. Η Καρίν ενσαρκώνει τη διαφορετικότητα που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Γεννήθηκε στο Φορ ντε Φρανς  της Μαρτινίκας, από γονείς από την Αϊτή που διέφυγαν από τη δικτατορία Ντιβαλιέ. Πέρασε μερικά χρόνια στο Παρίσι και μετά έφτασε με την οικογένειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 5 ετών.  Κόρη ενός οδηγού ταξί και μιας νοσηλεύτριας, η Καρίν μεγάλωσε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Στο βιβλίο της «Moving Forward: A Story of Hope, Hard Work, and the Promise of America» (2019), η Καρίν εκμυστηρεύεται τη δύσκολη εφηβεία της.  Σεξουαλικά κακοποιημένη, υπέφερε από κατάθλιψη για μεγάλο χρονικό διάστημα και έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Μιλάει επίσης για την πολιτική της δέσμευση, από τις τοπικές εκλογές στη Νέα Υόρκη μέχρι την εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα.

Το DNA της χώρας

Όπως λέει σε συνέντευξή της στο  France 24, η ζωή της είναι αυτό που αντιπροσωπεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες: «τη δυνατότητα να φτάσω εδώ ως μετανάστης και να επιτύχω το αμερικανικό όνειρο. Είναι μέρος του DNA αυτής της χώρας. Οι γονείς μου γεννήθηκαν στην Αϊτή, εγώ γεννήθηκα στη Μαρτινίκα. Ήρθαμε εδώ χωρίς τίποτα. Για να δεις λοιπόν που βρίσκομαι, τριάντα χρόνια μετά, να μπορείς να πεις «Ουάου, το παιδί μας τα κατάφερε!», είναι πραγματικά κάτι το ιδιαίτερο. Είναι κάτι που σκέφτομαι κάθε μέρα στον Λευκό Οίκο».

Στην ερώτηση γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική , η Καρίν λέει ότι ήθελε να αλλάξει τα πράγματα. «Αρχικά σπούδασα για να γίνω γιατρός. Πολλοί γονείς και οικογένειες μεταναστών πιστεύουν ότι αυτό είναι που τους  κάνει επιτυχημένους, και έτσι σκέφτηκα. Τότε κατάλαβα ότι δεν ήταν για μένα. Και όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, συνάντησα υπέροχους ανθρώπους, που μου έλεγαν "αν θέλεις να κάνεις τη διαφορά, γιατί δεν το κάνεις; Γιατί όχι στην πολιτική ;".. Κατάλαβα ότι αυτό ήθελα να κάνω. Ήταν επίσης την ίδια περίοδο που πήγα στην Αϊτή για πρώτη φορά. Πολλά πράγματα συνέβησαν ταυτόχρονα. Γι' αυτό τώρα λέω πάντα στους ανθρώπους: «Ακολουθήστε το πάθος σας, μην ακούς αυτούς που προσπαθούν να αποφασίσουν για σένα! Κάνε ότι σε κάνει χαρούμενο.

«Για τον Μπάιντεν , κάθε φωνή μετράει»

Την ρωτούν αν είναι περήφανη  που είναι η πρώτη, ανοιχτά ομοφυλόφιλη γυναίκα, που πραγματοποιεί την καθημερινή ενημέρωση τύπου στον Λευκό Οίκο;

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν το σκέφτομαι τόσο πολύ. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πριν από μένα που μου επέτρεψαν να είμαι εδώ που είμαι σήμερα. Δεν θα ήμουν εδώ χωρίς τους γονείς μου και χωρίς τόσους άλλους ανθρώπους. Μπροστά μου ήταν η Τζούντι Σμιθ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επί Τζορτζ Μπους (ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα σε αυτή τη θέση). Αλλά πρέπει να πω, και το είπα την πρώτη φορά που ανέβηκα στο βήμα της αίθουσας Τύπου: Η εκπροσώπηση έχει σημασία, και αυτό είναι κάτι που ο Πρόεδρος Μπάιντεν καταλαβαίνει. Ενήργησε πολύ γρήγορα για να βεβαιωθεί ότι όχι μόνο είχε έξυπνους ανθρώπους στη διοίκησή του, αλλά και ανθρώπους που εκπροσωπούσαν όλη τη χώρα…Γνώρισα τον Τζο Μπάιντεν  ως αντιπρόεδρο. Τον γνώρισα όταν εργαζόμουν στην κυβέρνηση Ομπάμα. Μπόρεσα να συνειδητοποιήσω τη μεγάλη του καρδιά και την πολύ ισχυρή ηθική του. Ακριβώς πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2020, είχα μια συνομιλία μαζί του και την Τζιλ Μπάιντεν.  Με ρώτησε αν μπορούσα να δουλέψω στην καμπάνια του: εκείνη την εποχή δεν μπορούσα, γιατί είχα ήδη άλλες δεσμεύσεις. Αλλά του είπα: «Μόλις γίνεις υποψήφιος των Δημοκρατικών, θα κάνω ό,τι μπορώ για να σε βοηθήσω». Κράτησα την υπόσχεσή μου. Μέχρι τώρα ήμουν ακτιβίστρια. Ο ακτιβισμός ήταν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τώρα έχω την ευκαιρία να γίνω μέρος της ιστορίας με άλλο τρόπο, συγκεκριμένα με τη δουλειά που κάνουμε εδώ στον Λευκό Οίκο. Τεράστιο έργο, που θα αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, που θα επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες.

Πριν από λίγο καιρό, σκέφτηκα: "Θα έκανα αυτή τη δουλειά αν είχα άλλες ευκαιρίες;"  Και η απάντηση είναι ναι. Εδώ θέλω να είμαι γιατί είμαι ένας από τους εκπροσώπους του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάνει, κατά τη γνώμη μου, ό,τι μπορεί για τον αμερικανικό λαό, και αυτό είναι το σημαντικό… Μπορείς να είσαι στον Λευκό Οίκο και να είσαι μητέρα, μετανάστης, οποιοσδήποτε! Νομίζω ότι αυτό λέει πολλά για τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Για τον Πρόεδρο κάθε φωνή να μετράει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή