Ινδία: Αποσύνδεση συσκευών με ακτίνες «Χ» από τα αεροδρόμια

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2007 08:58
A- A A+

ΔΕΝ ΘΑ χρησιμοποιήσει τις συσκευές με ακτίνες «Χ» η Ινδία για την ασφάλεια στα αεροδρόμια, καθώς τίθεται θέμα παραβίασης της προσωπικότητας των επιβατών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα σε εφημερίδα.

Η Central Industrial Security Force (CISF), που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των αεροδρομίων της Ινδίας, αποφάσισε πέρυσι να εγκαταστήσει σαρωτές ολόκληρου του σώματος στα 16 αεροδρόμια της χώρας, για την αποτροπή της επιβίβασης ανθρώπων με εκρηκτικά που θα επιχειρήσουν να κάνουν αεροπειρατεία.

Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν εξελιγμένη τεχνολογία με ακτίνες «Χ», που δείχνουν τον σκελετό ενός ανθρωπίνου σώματος και αποτελούν ένα πλήρες μέτρο, καθώς μπορούν να εντοπίσουν εκρηκτικά ή όπλα, ακόμη και εάν αυτά βρίσκονται κάτω από το δέρμα.

Η πρώτη συσκευή – σαρωτής, μεταφέρθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ιντιρα Γκάντι στο Δελχί, πριν από τέσσερις μήνες, αλλά σύντομα αποσυνδέθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Hindustan Times, επικαλούμενο αξιωματούχο της CISF.

«Είδαμε ότι οι φωτογραφίες ήταν πολύ αποκαλυπτικές», είπε ο αξιωματούχος, που δεν αναφέρεται το όνομά του, συμπληρώνοντας: «Χρησιμοποιώντας αυτήν τη συσκευή γίναμε ιδιαίτερα ευαίσθητοι εδώ σκεπτόμενοι την κατακραυγή που προκλήθηκε στη Βρετανία και τις ΗΠΑ». «Εξάλλου οι συσκευές δεν είναι αλάνθαστες», πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η χρήση συσκευών σάρωσης του σώματος δέχθηκαν κριτική καθώς οι ταξιδιώτες στη Δύση διαμαρτυρήθηκαν ότι η γυμνή έρευνα παραβιάζει την προσωπικότητά τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι τα αεροδρόμια της Ινδίας και οι αεροπορικές εταιρείες είναι πρωταρχικοί στόχοι επίθεσης ανταρτών που βρίσκονται στο Κασμίρ και σκληρών ισλαμισιτικών ομάδων, που δρουν στα βορειοανατολικά της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή