Η επίσημη έναρξη χθες της διαδικασίας για αδειοδότηση εταιρειών σχετικά με την έρευνα και εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι τουρκικές αντιδράσεις και απειλές αλλά και η απάντηση που δόθηκε μέσω της παρουσίας του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίων, είναι το κύριο θέμα το οποίο προβάλλουν οι περισσότερες κυπριακές εφημερίδες σήμερα.
Αλλα θέματα είναι το νομοσχέδιο για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Κύπρο, το βιβλίο ιστορίας της Στ’ Δημοτικού και οι αναφορές του για την Κύπρο, η αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου για δύο Βρετανούς συνοδηγούς που εμπλέκονταν στην υπόθεση πρόκλησης θανάτου σε 17χρονο Ελληνοκύπριο και το θέμα του διορισμού νέου Υπουργού Παιδείας.
Η «Αλήθεια» με τίτλο «Τουρκικό τελεσίγραφο» γράφει ότι την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση εγκαινίαζε τη φιέστα πετρελαίων στη Λευκωσία καθορίζοντας το χρόνο έναρξης των θαλάσσιων ερευνών λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, η Τουρκία έστελνε γραπτό τελεσίγραφο προς Κύπρο, εταιρείες και κάθε εμπλεκόμενο, απειλώντας πως «η εμμονή στη διαδικασία αυτή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο». Αλλού γράφει ότι σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η υπόθεση διορισμού Υπουργού Παιδείας, αφού ούτε και χθες κατάφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να διορίσει αντικαταστάτη του Πεύκιου Γεωργιάδη.
«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Μπήκε το πετρέλαιο στ’ αυλάκι» γράφει ότι ιστορική χαρακτηρίζεται η χθεσινή μέρα για το πετρελαϊκό μέλλον της Κύπρου καθώς άρχισε επίσημα η διαδικασία που θα οδηγήσει στην έρευνα και πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου Ερντίλ Ναμί σε επιστολή του προς τη συντονίστρια της ομάδας επαφής του Ευρωκοινοβουλίου με τους Τ/Κ, Φρανσουάζ Γκροσετέτ ισχυρίζεται ότι το καθεστώς των κατεχομένων είναι όσο νόμιμο, όσο και κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ.
Ο «Πολίτης» με τίτλο «Ανοιξε το παζάρι μαύρου χρυσού» γράφει ότι η παρουσία του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίων στη χθεσινή έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης για εντοπισμό και ανόρυξη πετρελαίων, καθώς και οι διαβεβαιώσεις του για τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών, έδιωξαν, προσωρινά έστω, τα σύννεφα ανησυχίας που είχαν μαζευτεί μετά τις απειλές της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι συγκεκριμένες εισηγήσεις για τις κυπριακές αναφορές του βιβλίου ιστορίας της Στ’ Δημοτικού έχουν σταλεί στην υπουργό Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας.
«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα με τίτλο «Ερχονται οι κολοσσοί» γράφει ότι το αγγλοαμερικανικό ενδιαφέρον για τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δίνει νέο χρώμα – ενδεχομένως και πολιτικό στο εγχείρημα αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι η πρόοδος που θα επιτευχθεί στο θέμα της έναρξης και λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών θα καθορίσει εν πολλοίς και το βαθμό εμπλοκής του νέου ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, όπως εκτιμούν δυτικές διπλωματικές πηγές.
Η «Χαραυγή» με τίτλο «Τραβά πίσω τώρα η Τουρκία» γράφει ότι η κυβέρνηση μελετά τρόπους αντίδρασης στην πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε παράνομες έρευνες στη Μεσόγειο και ότι παραμένει ανυποχώρητη για διερεύνηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Αλλού γράφει ότι η εξ’ υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένει καθαρές ενδείξεις από την Τουρκία για το πώς θα εκπληρώσει το αίτημα της Τιτίνας Λοϊζίδου για πρόσβαση και απόλαυση της περιουσίας της στα κατεχόμενα δήλωσε χθες η Αναπληρωτής ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «20.000 για το τρίτο παιδί» αναφέρεται στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και γράφει ότι υπάρχει πρόνοια να δίδεται εφ’ άπαξ ποσόν 20.000 λιρών για κάθε τρίτο παιδί και για κάθε παιδί που θα γεννιέται μετά το τρίτο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος αναρρώνει κανονικά μετά το αγγειογράφημα στο οποίο υπεβλήθηκε.
Η εβδομαδιαία «Αντίλογος» με τίτλο «Ο Μάρκος βάζει πλώρη» γράφει ότι πολλαπλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός Κύπρου έστειλε ο Κοινοτικός Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού με την τελευταία συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής». Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη του προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Πάνου Εγγλέζου, ο οποίος είπε ότι το τουριστικό προϊόν της Κύπρου χρειάζεται αναβάθμιση και εμπλουτισμό.
Η εβδομαδιαία «Το κυπριακό ποντίκι» με τίτλο «Υποψηφιότητα εθνικής αναγκαιότητας» γράφει ότι η Κύπρος χρειάζεται για μια ακόμη πενταετία τον Τάσσο Παπαδόπουλο στο τιμόνι της. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι στο βιβλίο μαθηματικών της Στ’ Δημοτικού τα στοιχεία που αναγράφονται για τους πληθυσμούς των λαών αντλούνται από το ‘κατασκοπικό’ βιβλίο της CIA και της ετήσιας έκθεσής της με τίτλο The world fact book.
Η εβδομαδιαία «Πέστα» με τίτλο «Δεν κρύβομαι από τους Τούρκους των καζίνων» γράφει ότι ο Κύπριος ηθοποιός Κωστάκης Κωνσταντίνου διαψεύδει δημοσιεύματα για το άτομό του και αναφέρει ότι είναι αισχρό ψέμα λασπολόγων ότι έχασε 500.000 λίρες στα καζίνο των κατεχομένων και ότι η μαφία εκεί τον απειλεί. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι η εκκλησία εκτείνεται όλο και περισσότερο τόσο στον πολιτικό αλλά ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.
Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «The Cyprus Weekly» με τίτλο «Οι Βρετανοί φεύγουν ελεύθεροι» γράφει ότι την έκρηξη των συγγενών προκάλεσε η χθεσινή αθωωτική απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου να αθωώσει δύο Βρετανούς οι οποίοι επέβαιναν ως συνοδηγοί σε αυτοκίνητο που τραυμάτισε θανάσιμα 17χρονο Ελληνοκύπριο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την Κύπρο στις προσπάθειές της για ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων τονίζοντας ότι η χώρα του σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία.
ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Σημείωση: Η εφημερίδα ''Σημερινή'' δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.