Ιταλία - Σε δίκη πράκτορες της CIA για την απαγωγή μουσουλμάνου κληρικού

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2007 14:21
A- A A+

Δικαστής του Μιλάνου παρέπεμψε σήμερα σε δίκη 26 Αμερικανούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι εκτιμάται πως είναι πράκτορες της CIA, για την απαγωγή ενός υπόπτου για τρομοκρατία το 2003 και τη μεταφορά του στην Αίγυπτο, όπου όπως καταγγέλλει, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

Πρόκειται για την πρώτη ποινική δίκη σχετικά με τις παράνομες συλλήψεις και μεταφορές υπόπτων από τη CIA, πρακτική που καταδίκασε χθες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν ερήμην.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε εξάλλου πως ο στρατηγός Νικολό Πολάρι, πρώην αρχηγός της ιταλικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (SISMI), θα δικασθεί επίσης για την εμπλοκή του στην απαγωγή του υπόπτου για τρομοκρατία πρώην αιγύπτιου ιμάμη, το Φεβρουάριο του 2003, από πράκτορες της CIA. Το όνομα του ιταλού στρατηγού περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κατηγορουμένων από την εισαγγελία, δίπλα σ' αυτά των πρώην υπευθύνων της CIA στην Ιταλία, των αμερικανών Τζεφ Καστέλι και Ρόμπερτ Σέλντον Λέιντι.

Είναι η πρώτη φορά που τόσο μεγάλος αριθμός αμερικανών πρακτόρων προσάγονται στη δικαιοσύνη από μια σύμμαχο χώρα, δήλωσε αμερικανός ειδικός.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, μια ομάδα πρακτόρων της CIA, με τη βοήθεια της SISMI, απήγαγε τον μουσουλμάνο ιερωμένο Χάσαν Μουστάφα Οσάμα Νασρ, γνωστό και ως Αμπού Όμαρ, από ένα δρόμο του Μιλάνου το Φεβρουάριο του 2003 και τον μετέφερε σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Ιταλία. Από εκεί ο Αμπού Όμαρ μεταφέρθηκε αεροπορικώς, μέσω της Γερμανίας, στην Αίγυπτο, όπου καταγγέλλει πως βασανίστηκε με ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμούς, απειλές βιασμού και προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Για την υπόθεση απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος 35 προσώπων -32 για απαγωγή και τριών για συνεργία σε απαγωγή. Η έναρξη της δίκης ορίστηκε για τις 8 Ιουνίου.

Πηγή Reuters, ANSA, AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή